bolha.com MojeDelo.com
Na kaj moramo biti pozorni

Salmonele v jajcih

Jajca in salmonele so vedno znova pereča tema. Salmonele so paličaste bakterije, ki se premikajo in lahko povzročijo huda črevesna obolenja. Bakterije salmonele največkrat dobimo s prehrano. Te prodrejo v celice črevesne stene in povzročijo vročinska in življensko nevarna vnetja. Kako huda je oblika obolenja, je odvisno od količine klic in imunskega sistema posameznika.

Da bi se učinkovito zaščitili pred salmonelo moramo z živili pravilno ravnati. Pravilno shranjevanje in skrbna higiena sta alfa in omega v vsaki kuhinji. To pa ne velja le za uporabo jajc. Pazljivo ravnanje je potrebno tudi pri mesu in ribah.

Najpomembnejše pravilo pri ravnanju z živili je, da so živila SVEŽA! Kupujmo čim bolj sveža živila in jih takoj porabimo.

Kadar živil ne moremo porabiti takoj jih PRAVILNO HRANIMO! V večini primerov to pomeni, da jih moramo hraniti na hladnem. Večina živil spada v hladilnik. Na sobni temperaturi se slamonele, še posebno v jajcih, učinkovito in hitro razmnožujejo!
Bodimo pozorni tudi pri nakupovanju, da hladilna veriga ni bila prekinjena. Ko so živila že enkrat segreta, bakterij ne moremo uničiti s ponovnim hlajenjem.  Salmonele preživijo celo kuhanje pri nizkih temperaturah. V mehko kuhanem jajcu se lahko salmonele razmnožujejo še naprej. Zato jajca, ki niso sveža in pri katerih je njihov transport vprašljiv, vedno kuhajmo najmanj 10 minut.

HIGIENA v kuhinji je dodaten pomemben dejavnik!
Pogosto umivanje rok z vročo vodo je enostaven, ampak učinkovit preventivni ukrep.

Tudi meso in ribe moramo vedno hraniti in pripravljati ločeno od zelenjave in solat.

Vodo od odtajenega mesa in rib ne raznašajmo po celi kuhinji. Delajmo hitro in čim prej za sabo počistimo rezalne deske, delovno površino, posodo in ponve. In pri tem ne pozabimo na svoje roke!

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih