bolha.com MojeDelo.com
Kolač z lepo obliko

Šarkelj

Kolač z najbolj specifično obliko je zagotovo šarkelj. Lahko je narejen iz kvašenega, umešanega ali biskvitnega testa, pravtako je prava poslastica tudi v slani obliki. Zaradi njegove fine oblike je šarkelj pravi okras za vsak kavni pogrinjek.

Najrazličnejše okusne različice obsegajo vse vrste - od marmornatega šarklja, šarklja z rozinami, šarklja z bučnimi semeni in vse do polnozrnatega šarklja ali bolj vinjenih različic kot so šarkelj s kuhanim vinom ali jajčnim likerjem. Poizkusimo lahko tudi bolj eksotični kokosov šarkelj ali druge slane različice.

Kako preverimo ali je šarkelj že gotov: dolgo iglo ali nabodalo potisnemo, kolikor se da, v sredino šarklja ter jo izvlečemo. Če na igli ostane testo, moramo še nekaj časa počakati, v nasprotnem primeru pa je šarkelj že gotov.

Kako dobimo nepoškodovan šarkelj iz modela? Šarkelj damo iz pečice in pustimo, da se ohladi dokler ne moremo brez problema prijeti za model. S topo noževo konico zrahljamo testo okoli modela in prevrnemo šarkelj na krožnik. Na koncu previdno vzamemo model iz šarklja.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih