bolha.com MojeDelo.com
Zakaj kava poživlja in kako učinkuje kofein?

Sestava kavnega zrna

Količina snovi v kavnih zrnih se razlikuje od vrste do vrste in je odvisna tudi od pridelovalnih razmer, načina priprave in starosti kave. Medtem ko vsebujejo vrste kave arabica le 0,9 – 1,4 odstotka kofeina, ga vsebuje vrsta robusta vsaj dvakrat več.

Sestava kavnega zrna
Ogljikovi hidrati: 30–40 %
Maščobe: 10–13 %
Voda: 10–13 %
Beljakovine: 11 %
Kisline: 4–5 %
Minerali: 4 %
Alkaloidi: 0,8–2,5 %
Aromatične snovi: 0,1 %

V pripravi kave se spremeni tudi njena sestava. V kavi z mlekom ali kapučinu je nekoliko manj kofeina kot v črni filtrirani kavi, ker se kofein v celoti raztopi le v vodi in ne v mleku. Na sestavo kave vpliva tudi filtriranje. Medtem ko v filtrirani kavi skoraj ni lipidov imenovanih cafestol in kawheol, se le-ta obdržita v nefiltrirani kavi in lahko za kratek čas povzročita porast holesterola v krvi. 

Učinek kofeina
Kofein poživi delovanje centralnega živčnega sistema in sproži v telesu vrsto različnih reakcij. Podaljša trajanje aktivne faze v živčnih celicah, kar vpliva na večjo budnost in boljšo koncentracijo. Poleg tega kofein pospeši izmenjavo snovi v telesu in kurjenje kalorij. Izboljša prebavo ter razširi dihalne poti in žile. Zaradi pozitivnega učinka na dihalne poti zdravniki kavo priporočajo astmatikom.

Zakaj kofein poživlja
V živčnih celicah se izmenjujeta aktivna in pasivna faza. Snov, ki poskrbi za sproščanje celic, se imenuje adenozin. Ko smo utrujeni, naše telo proizvaja več te snovi. Kofein zmanjša delovanje adenozina v celicah, zaradi česar se aktivna faza nadaljuje, saj ne pride do naravne potrebe po pasivni fazi. Ker se telo sčasoma navadi na kofein, poživljajoč učinek ni več tako močan, kot na začetku. Prepogosto izogibanje spancu in nadomestitev z uživanjem kofeina ni priporočljivo, saj naše telo nujno potrebuje mir in sprostitev.

Trajanje učinka
Kava začne učinkovati 30–40 minut po zaužitju in učinkuje od ene ure in pol do pet ur (odvisno od tega, kako posameznik reagira na kofein). Običajno kava hitro preide v žile in se zelo počasi razgraja. Polovica kofeina se v telesu razgraja približno pet do dvanajst ur.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih