bolha.com MojeDelo.com
(Sesamum indicum)

Sezam

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Sezamova semena kot začimbo oziroma nadomestek orehov uporabljamo za ogromno jedi, med drugim tudi za sladko sezamovo halvo. Zelo je primeren za paniranje okusnih zrezkov ali ribjih filejev, a pri tem pazimo: počasi jih popečimo na srednjem ognju, saj lahko sicer sezam hitro postane črn in grenek. Sezamovo olje si je končno tudi v naših krajih izborilo mesto med olji za kuhanje – tako tega olja ne uporabljamo le za dodajanje arome azijskim jedem, temveč tudi kot olje za pečenje ali cvrtje eksotičnih jedi, ki bo pustilo nekoliko nenavadno in značilno noto.

Kratka zgodovina sezama

»Sezam, odpri se.« Teh besed, ki jih je izgovoril Ali Baba v zgodbi iz arabske zbirke Tisoč in ena noč, se spomni vsak, ko pomisli na to začimbo. Ker sezam že tisočletja ni le pomembna začimba, temveč na Orientu tudi povsem osnovna oljnica, se okoli njega spleta precej več zgodb, kot le ta kar naprej uporabljana fraza Ali Babe. Že v babilonskem epu o stvarjenju (Enuma Eliš) so bogovi nazdravljali z vinom, ki je bilo oplemeniteno s sezamom. V pesmih grškega lirika Alkmana, ki je živel v 7. stoletju pr. n. št., izvemo, da ljudi osrečujejo s sezamom začinjene dobrote. Na grških porokah so včasih zelo radi razdeljevali in jedli sezamovo pogačo. Neka Herodotova zgodba celo govori o tem, kako je sezamov kruh grškim mladeničem rešil življenje: da jih ne bi kastrirali, so se mladeniči zaprli v nek tempelj, a so bili tam brez hrane. Prebivalci otoka Samos, kjer se je to dogajalo, so si hitro izmislili praznik, pri katerem so lahko vsi jedli sezamove pogače in tako rešili mlade fante.

Biološke značilnosti

Sezam spada v družino sezamovk in raste v tropskem in subtropskem podnebju Afrike. Ta rastlina lahko tam v višino zraste do 1,5 metra. Poleg svojih rdečih in belih cvetov proizvede tudi celo vrsto približno tri centimetre dolgih semenskih glavic, ki vsebujejo sezamova semena. Ta so majhna (do štiri milimetre), imajo jajčasto obliko in vsebujejo dragoceno sezamovo olje. Semena so lahko črna, bež ali bela, zaznamuje pa jih značilen okus.

Za zdravje in telo

Sezam ne odpre le vrat v jamo zakladov, temveč nam na najprijetnejši način odpre tudi svet zdravih snovi, ki jih vsebuje: folna kislina poskrbi za uravnoteženo razpoloženje, dimetilglicin osvežuje, poživlja duha in pomaga pri glavobolu, vitamin B3 je dober za živce, pospešuje krvni obtok in izmenjavo snovi, pred prostimi radikali pa dobro varuje vitamin E. Sezamovo olje je zelo priporočljivo tudi za zunanjo uporabo, saj dobro navlaži kožo. Masaža stopal s sezamovim oljem poskrbi za dober spanec.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih