Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Shranjevanje rib - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Shranjevanje rib Če je le mogoče, naj bo riba sveža!

Deli:
Facebook
Twitter

Od nakupa ribe do časa priprave oziroma vašega hladilnika naj mine čim manj časa. Če je pot do doma dolga, prosite trgovca, naj vam ribo zavije skupaj s kockami ledu.

  • Pred zamrzovanjem ribo pokrijte z vlažno krpo. Previdno: svežo ribo lahko v hladilniku hranimo največ 48 ur pri 1–4° Celzija, če želimo, da ne izgubi kakovosti. Folija za zavijanje rib preprečuje, da bi se druga živila v hladilniku navzela ribjega vonja.
  • S shranjevanjem v plastičnih vrečah se riba hitreje pokvari.
  • Najbolje je, da v hladilniku cele ribe shranjujete na vstavljivi mreži s kockami ledu, saj lahko tako voda od ribe odteka.
  • Metoda s kockami ledu je primerna tudi za fileje, ki pa jih morate zaščititi tudi pred premočnim odtekanjem vode – tako, da jih začasno zavijete v alufolijo.
  • Celo ribo temeljito splaknite z dovolj mrzlo vodo. (Edina izjema je riba, ki jo želite pripraviti s poširanjem, kar pomeni, da ribo kuhate kratek čas v slani vodi tik pod vreliščem. Pri tem načinu plasti sluzi ne smete poškodovati. Najbolje je, da takšne ribe ne zavijate v folijo.)
  • Splakovanje je smiselno tudi pri filejih, vendar mora trajati manj časa, prav tako je potrebna posebna previdnost (s preprostim dobronamernim splakovanjem lahko riba postane izžeta in izgubi okus).

 

Najpomembnejši nasvet pri shranjevanju rib: če je le mogoče, naj bo riba sveža! Rezultat vsake jedi je v veliki meri odvisen od ribe! Že v prvih 24 urah riba izgubi najmanj tretjino kakovosti in okusa.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih