bolha.com MojeDelo.com
Pravilna oprema za ljubitelje sira

Shranjevanje sira

Optimalno shranjevanje nam zagotavlja najokusnejše uživanje sira – siri, ki jih kupimo v enem kosu, kot na primer hlebček camamberja, so že zaviti v najbolj primerno embalažo. Problematični so predvsem kosi sira, ki so v prodajalnah narezani v naprej. Te največkrat ovijejo v jedilno folijo, kar povzroči odmiranje in zadušitev kultur v sirih z belo plesnijo ali rdečo mažo, njihova površina pa se obarva sivo. Zato mora biti embalaža prepustna za zrak – tako lahko sir diha in kulture se ne zadušijo. Predvsem pri mehkih sirih, ki vsebujejo večji delež sirotke, je pomembno obračanje sira med shranjevanjem, saj se drugače sirotka posede, sir izgubi obliko ter dobi udrto skorjo.

Pravilna oprema za ljubitelje sira
Vsak sir ima svoj značaj, zato moramo z vsakim sirom ravnati drugače. Velika napaka, ki jo vedno znova ponavljamo je, da različne sire režemo z istim nožem. S tem prenašamo kuluro sira na druge sire, kar pri nadaljnjem shranjevanju povzroči npr. belo plesen na poltrdem siru. Posebni noži za sir nam olajšajo rezanje sira. Tako so luknjasti noži zelo primerni za mehki sir, zaprti noži za poltrde in trde sire, posebni nož z nitko za sveže sire in sire oplemenitene s plesnijo. S pravim pripomočkom ni nevarnosti, da bi sir prenašali naprej!

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih