bolha.com MojeDelo.com

Sir in geografske posebnosti Od sira manchego in mozzarelle do halloumija

Deli:
Facebook
Twitter

Med njbolj priljubljeni počitniški kraji Slovencev so dežele v srednji Evropi, kjer je gigantska ponudba specialitet, značilnih za določene dežele.

Španija, Italija, Grčija

Španija, dežela sonca kot tudi dežela ovac in koz. Leta 1526 so črede štele 3,5 milijona živali! Prevladujoč del španskega sira je pridelan iz ovčjega in kozjega mleka. Na pustih in nerodovitnih pašnikih se ovce in koze najbolje znajdejo, izkazale pa so se tudi kot zanesljive proizvajalke mleka. Na črede krav in na sir, pridelan iz kravjega mleka, naletimo le na območju Galicije in Balearov. Regijo La Mancha, ki je znana tudi po Don Kihotu in njegovem konju Rosinantu, naseljuje ovca mancha, ki daje mleko za izvrsten manchijski sir. Ta sir je zaščiten, čemur služi kratica DOP, izdelujejo pa ga izključno v La Manchi. Spada k skupini sirov za rezanje, na voljo pa je v pikantnem in izrazitem okusu . Glede na stopnjo zrelosti je okus zmeraj močnejši. Sir zamorano,ki je pridelan iz ovčjega mleka, je zaščiten in zasirjen v regiji Zamora. Zamorano DOP je prav tako sir za rezanje z dolgotrajnim okusom.

Na Balearih pridelujejo rahlo kiselkast slan sir mahon DOP, ki je iz kravjega in maksimalno petih odstotkov ovčjega mleka. Ime je dobil po glavnem mestu Menorca, ki se v kastiljščini imenuje Mahon, v menorkvinščini pa Mao. Mahon spada k skupini trdih sirov, doba zorenja pa je od dva do deset mesecev. Da bi skorja ostala prožna, ga sirarji pripravljajo z oljem in maslom, za začimbe v skorji pa poskrbi ostra začinjena paprika, ki jo prav tako nanesejo med zorenjem.

Vsi ljubitelji modrih plesnivih sirov bodo zelo uživali ob siru cabrales DOP, ki je pridelan iz ovčjega, kozjega in/ali kravjega mleka, zavit pa je v liste platane. Cabrales DOP proizvajajo v majhnih obratih na severu Španije, njegov okus pa je zelo močan in začinjen.

Od mozzarelle do parmezana

Italija je najbolj priljubljena izletniška dežela in svoje goste pričakuje z neskončnimi različnimi užitki. Vsestransko znana mocarela je zastopana daleč zunaj Italije, na trgu pa jo najdemo pod zaščitenim imenom mozzarella di bufala DOP. Obstaja zmeraj manj farm bivolov, za pridelavo mocarele je torej na voljo zmeraj manj bivoljega mleka; zato je sir, ki je namenjen za trgovanje, pridelan iz kravjega mleka. Kravje mleko za pridelovanje mocarele se v Italiji imenuje tudi »fior latte«.

Parmezan (Parmigiano Reggiano) DOP in padski parmezan (Grana Padano) DOP sta zaščitena trda sira, pridelana iz kravjega mleka, ki 24 dni ležita v slani kopeli. Po čem se ta dva sira razlikujeta? Grana Padano DOP proizvajajo po celotni Padski nižini, v skorji pa sta odtisnjena deteljica in njegovo ime. Proizvajajo ga skozi vse leto, čas zorenja pa je med enim in tremi leti. Parmigiano Reggiano v okolici Parme in Bologne pridelujejo izključno od 1. apila do 11. novembra. Zori najmanj 24 mesecev, njegovo ime pa je odtisnjeno v skorjo. Za kilogram parmezana potrebujemo 16 litrov mleka.

Feta in Halloumi

Grčija je domovina feta sira. Feta pravzaprav pomeni kos ali rezina in taka je tudi njegova oblika, ko je zapakiran. Zaščiten sir pridelujejo po vsej Grčiji, izvirno pa je bil to ovčji sir. Danes je feta sir pridelan iz ovčjega, kravjega in kozjega mleka. Feta je mehki sir, ki je konzerviran v slanici. Pred užitjem fete moramo sir splakniti pod hladno tekočo vodo ali pa ga za 10 minut položiti v mlačno vodo; tako se znebimo njegovega močnega slanega okusa.  

Halloumi spada k skupini mehkih sirov, pridelujejo pa ga iz ovčjega, kozjega in/ali kravjega mleka. Je narodni sir Cipra, proizvajajo pa ga že več stoletij. Beli sir s svojim nezamenljivim okusom po meti sirijo v kmečkih sirarnah po prastarih receptih. Zaradi velikega povpraševanja večina večjih podjetij sir proizvaja z najmodernejšimi metodami in najnovejšimi tehnikami. Halloumi v kuhinji predstavlja neko posebnost, saj ga lahko uživamo svežega, pečenega, kuhanega ali pečenega na žaru in je neverjetno uporaben za različne namene. Halloumi izvažajo po celem svetu, ker pa povpraševanje močno presega ponudbo, proizvedejo ZDA na podeželju štirikrat toliko Halloumija, kot Ciper sam.

 



Parmezan (Parmigiano Reggiano) DOP in padski parmezan (Grana Padano) DOP sta zaščitena trda sira, pridelana iz kravjega mleka, ki 24 dni ležita v slani kopeli. Po čem se ta dva sira razlikujeta? Grana Padano DOP proizvajajo po celotni Padski nižini, v skorji pa sta odtisnjena deteljica in njegovo ime. Proizvajajo ga skozi vse leto, čas zorenja pa je med enim in tremi leti. Parmigiano Reggiano v okolici Parme in Bologne pridelujejo izključno od 1. apila do 11. novembra. Zori najmanj 24 mesecev, njegovo ime pa je odtisnjeno v skorjo. Za kilogram parmezana potrebujemo 16 litrov mleka.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih