bolha.com MojeDelo.com
Kateri sir je primeren za na žar?

Sir in peka na žaru

Kot je znano se sir pri toplih temperaturah stopi in ravno to tališče moramo upoštevati pri peki sira na žaru. Na splošno temperatura ne sme biti previsoka, ker se skorja sira hitro začne topiti, notranjost sira pa bo ob okušanju še hladna in čvrsta. Prav tako niso primerni preveč zreli siri, ravno iz skupine mehkih sirov z belo žlahtno plesnijo (camembert, brie) in siri z rdečo mažo. Da sir ohrani obliko so nujno potrebni pripomočki kot je slanina ali zelenjavni listi.

Najbolj primeren sir za žar, brez da bi izgubil obliko, je halloumi, ciprski sir v slanici, ki sestoji iz 100% kozjega, ovčjega in kravjega ali mešanice mleka. Za pravi halloumi je značilno dodajanje metinih listov in zložena oblika. Halloumi izvažajo po celem svetu, predvsem v Anglijo, Nemčijo, arabski svet in ZDA. Ker povpraševanje v veliki meri presega ponudbo, proizvedejo v ZDA veliko več halloumi sira kakor na Cipru. Halloumi narežemo na rezine in ga položimo na žar. Najbolj primerna spremljevalna vina so rizlingi in aromatičen avstralski shiraz.

Sveži, čvrsti ovčji sir iz slanice ovit v slanino, liste radiča ali tanke rezine bučk in pritrjeni z zobotrebcem, so enostavna in hitra jed s sirom na žaru. K temu se prilegajo sveža, mlada bela vina od laškega rizlinga, sauvignon blanc in zelenega veltlinerja.

Beli siri z belo plemenito plesnijo (camembert in brie) zahtevajo zaščitni ovoj. Tega lahko naredimo iz svežih, na hitro zblanširanih listov špinače, nežnih ohrovtovih listov ali slanine. Mehki sir narežemo na trikotne, ne prevelike in ne predebele, kose in zavijemo v poljubni ovoj. Pritrdimo jih z vrvico ali zobotrebcem in pečemo na žaru na srednji temperaturi. Srednje močna bela vina od zelenega veltlinerja, sauvignon blanc in avstrijski zierfandler se čudiovito ujemajo k zelenjavnim ovojom, k ovoju iz slanine pa sveži roseji in mlada rdeča vina z malo tanina, ki jih serviramo hladna.

Mehki sir z rdečo kulturo narežemo na majhne trikotnike, eno stran sira posipamo s celimi semeni orientalske kumine (5-7 kosov), zavijemo v ovoj in pritrdimo - tako imamo gotovo jed z intenzivnim in aromatičnim okusom. Traminec z vso svojo močjo, aromatičnostjo in polsuhim okusom je najboljša spremljava te jedi.

Na tanko narezano svinjsko, telečje ali perutninsko meso obloženo s špinačnimi listi in premazano s finim sirovim nadevom, zavito in po želji še dodatno ovito v slanino ter na koncu priterjeno z vrvico, so pravi klasiki za žar. Nadev iz sira lahko pripravimo iz svežega sira z zelišči, ricotte, mehkim sirom z belo ali plavo plesnijo. Glede na intenzivnost nadeva in ovoja iz slanine določimo tudi vrsto vina. K lahkim različicam s svežm sirom, ricotto in brez slanine se prilegajo mlada, sveža bela vina od laškega rizlinga, sauvignon blanc in zelenega veltlinerja. H krepkim različicam s slanino in nadevom iz sira s plavo plemenito plesnijopa se prilegajo sočna rdeča vina z malo tanina ter močna bela vina kot so zeleni veltliner, zierfandler in chardonnay.

Zelenjava - kot so jajčevci, bučke, radič, listi ohrovta - napolnjeni s krepkimi sirnimi namazi in na hitro popečeni na žaru, so čudovite priloge h klasičnemu meniju iz žara. Kot spremljevalno vino lahko postrežemo mlada, sveža, sočna bela vina kot je laški rizling, sauvignon blanc, zeleni veltliner in vina vrste rose.

Na 1 cm narezane rezine smokve, na hitro popečemo na žaru na obeh straneh in posujemo z nastrganim sirom pekorino - enostavno čudovito. Srca artičok na rahlo popečemo, da se segrejejo in jih nato izpopolnimo z žlico sira s plavo plesnijo. Ta posebna različica okusa zahteva polsuha do rahlo sladka bela vina kot je bouvier, zeleni veltliner, neuburger ali chardonnay.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih