bolha.com MojeDelo.com
(Prunus domestica)

Slive

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi? 
Kolač iz sliv, slivovka ali slive, ovite s slanino. Slive lahko najdemo v najrazličnejših jedeh. Pri nas jih najpogosteje jemo v cmokih ali kompotu. Za dober okus sliv v kompotu ni dobro kuhati predolgo. Tudi kanček slivovke in ščepec cimeta dodatno obogatita vsako jed s slivami. Za konec pa še nasvet za sladokusce, ki radi jeste slivove cmoke: iz slive odstranite koščico in jo nadomestite s koščkom marcipana ali sladkorja.

Zgodovina slive
Sliva ima že skoraj svojo lastno znanost. Poznamo več kot 2.000 sort sliv, ki se pojavljajo v različnih oblikah: kot mirabele, ringloji, trnulje ali cibore, če naštejemo le nekatere. Vsem je skupno to, da izvirajo iz Kitajske, kjer je drevo slive zaradi svojih zgodnjih cvetov simbol mladosti in pomladi. V Evropo so prodrle prek starih Rimljanov in Grkov. V večjih nasadih jih je gojil že Karel Veliki. Zaradi njega je sliva dobila velik ugled, saj je uvedel odlok »Capitulare de villis«, s katerim je povečal pridelovanje zdravih rastlin v najrazličnejših oblikah.
Zapomniti pa si morate predvsem to: po nekem kitajskem pregovoru naj bi obogatel vsak, ki na silvestrovo poje vsaj eno jed iz sliv.

Biološke značilnosti
Češplje, slive, mirabele, ringloji, renklode, trnulje … ste se že večkrat izgubili v tem kaosu imen? Morda vam bo zdaj lažje. V trgovinah s temi izrazi, kot so slive, češplje in mirabele, označujejo različne velikostne razrede. Sadjarji med drugim razlikujejo med ciborami, mirabelami, ringloji, slivami in češpljami. Drevo slive, ki spada v družino rožnic, raste skoraj povsod, kjer tla niso preveč suha. Sadeže ima po približno šestih letih. Sezona sliv je od julija do oktobra. Nasvet za tiste, ki za hobi radi vrtnarite: dlje časa, kot bo sadež na drevesu, lažje boste odstranili koščico.

Za telo in zdravje
Sliva ima le okoli 60 kalorij in je zato primerna za vsako dieto. Dodatno ti mali modri sadeži pospešujejo tudi krvni obtok in odvajajo vodo iz telesa. Splošno znano je, da posušene slive povečujejo apetit in pospešijo delovanje črevesja. Tudi posebno kisle sorte in nezreli sadeži imajo rahel odvajalen učinek. Pravijo tudi, da slive še posebno v stresnih razmerah dobro pomirijo živce.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih