Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Slovenska kuhinja - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Slovenska kuhinja Raznolikost okusov

Deli:
Facebook
Twitter

Naša mala deželica je ujeta med Sredozemlje, Alpe, Balkan in Panonsko nižino. Ta raznolikost se pozna tudi v kuhinji, saj v Sloveniji poznamo več kot 40 kulinaričnih območij s samosvojimi jedmi.

Na pestrost jedi je vplivala tako zgodovina, kultura, podnebje in sestava tal kot tudi socialni vplivi (kmečka kuhinja se razlikuje od meščanske). Poleg tega je slovenska kuhinja povzela tudi jedi kuhinj naših sosedov Hrvatov, Avstrijcev, Italijanov in Madžarov ter jih predelala.

Slovenska kuhinja je bolj skromna, preprosta in enostavna z veliko krompirja in zelja, bolj razkošne jedi so se pripravljale le ob večjih praznikih (za božič, veliko noč, pust in pa ob svatbi). Takrat se je na mizo postavilo mesne jedi (pečenke, klobase itd.). Značilnost slovenske kuhinje je tudi, da je težka in kalorična, saj se uporablja veliko živalske maščobe, svinjskega mesa, masla in pa gob.

Avtohtone slovenske jedi so potica, žganci, pogače, krvavice, pečenice, kranjske klobase, želodec, prežganka, šara, jota, kislo zelje in še in še.

Slovenci še vedno radi posežemo po štrukljih in svinjski pečenki, za nedeljsko kosilo pa ne sme manjkati pražen krompir. Radi se pa posladkamo še z gibanico in krofi.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih