bolha.com MojeDelo.com
(Lactuca sativa var. capitata)

Solata ledenka

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Ime ledenka se nanaša na visoko vsebnost vode, saj pri ugrizu vanjo začutimo svežino in hladnost. Kot zlato pravilo pri nakupu velja: Solata mora v pravem pomenu besede izgledati tako, da bi najraje kar ugriznili vanjo- to pomeni zelena, sočna, čvrsta in hrustljava. Rjavi, mehki listi in motna barva so jasni znaki, da je solata že prestara. Ledenko bomo radi uživali surovo zaradi njenega svežega okusa, pri tem pa jo moramo vedno pripraviti tik preden jo postrežemo. Najprej odstranimo ovenele liste, nato stržen in trde dele osrednje žile. Na koncu ločimo posamezne liste in ko jih operemo, nam nič več ne preprečuje užitkov ob uživanju zdrave solate.

Kratka zgodovina solate ledenke

»Prihajajo ledene gore!« - Ledenka ni bila napotena v ZDA s Titanikom, kot bi lahko razumeli iz tega citata, ampak prvotno izvira iz Amerike. Najprej so jo pridelovali v sončni Kaliforniji od koder se je prevažala tudi na vzhodno obalo. Ker v tistem času še niso poznali primerne hladilne tehnike, so na solato enostavno naložili ledene kocke in jo razvažali po ZDA. Kot pravi anekdota, so začudeni Američani pri pogledu na te ledene kocke vzklikali zgornji citat. Medtem je solata ledenka zmogla čez Ocean in je tudi pri nas že zelo poznana vrsta med solatami.

Biološke značilnosti

Za solato ledenko so značilne velike, okrogle, čvrste in zaprte glave. Po videzu nas ta vrsta solate prej spominja na zelje kot pa na njej sorodno glavnato solato. Listi glave, s približno 20 cm premera, so zelo trdni, močni in imajo grobe žile. Barva variira med svetlo zeleno in nasičeno temnozeleno, pri čemer je svetlost odvisna od tega kako sončno je bilo mesto, kjer so solato pridelali- več je sonca, bolj svetla je solata. Po drugi strani pa so notranji listi srčka vedno belo zeleni ali rahlo rumenkasti.

Za zdravje in telo

Podobno kot glavnata solata, tudi ledenka sestoji iz več kot 90% vode in je zaradi svojih mnogih sestavin zelo dober dobavitelj energije. Vsebuje le 11kcal/100 g in je bogata z vitaminom C, pa tudi s kalijem, magnezijijem, fosforjem in kalcijem. Notranji listi solate so boljšega okusa, ker so bolj nežni in hrustljavi, vendar v primerjavi z zunanjimi vsebujejo manj vitamina C. Zaradi svoje posebnosti, da lahko vsebuje nitrat – v kolikor je bila gojena na prostem – moramo paziti, da jo uživamo predvsem poleti, saj takrat vsebuje manj nitrata.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih