bolha.com MojeDelo.com
(Spinacia oleracea)

Špinača

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi

Svežo listnato špinačo moramo oprati, tik preden jo pripravimo v kuhinji, saj njeni listi postanejo rahlo kašasti. Nato je za pripravo priporočljivo vzeti lonec, ki ni litoželezen ali aluminijast, sicer začne špinača oksidirati in hitro spremeni barvo. Špinača je na splošno zelo občutljiva zelenjava. V hladilniku se obdrži le nekaj dni, moramo pa jo porabiti zelo hitro po obdelavi. Za kuhanje pogosto vzamemo tudi zamrznjeno špinačo, saj je primerna za hitro uporabo. Če pa kupimo svežo, jo lahko na hitro blanširamo in zamrznemo v manjših porcijah.

Biološke značilnosti

Pri enoletni rastlini v botaniki razlikujemo med spomladansko oz. poletno špinačo, ki ima krhke liste, in bolj robustno ter tršo jesensko oz. zimsko špinačo. Močno se razlikujeta ne le pri setvi, temveč tudi žetvi. Poleg načina, kjer špinačo izpulimo skupaj s koreninami, obstaja še naporen in potraten postopek pobiranja posameznih listov z roko. Prvi način trganja je značilen za koreninsko špinačo, ki se jo nato večinoma obdeluje industrijsko, drugi pa za listnato špinačo, ki jo na ta način naberemo predvsem za to, da jo svežo prodamo na tržnici.

Za telo in zdravje

Stara ljudska modrost pravi, da „špinača nadomesti pol lekarne“. Čeprav tudi še dandanes mnogi verjamejo, da je špinača najboljši dobavitelj železa, to ne drži. Zelena listnata zelenjava je sicer res bogata z minerali, toda če nam primanjkuje železa, raje sezimo po njeni sestri dvojčici, blitvi. Vseeno pa špinača človeški organizem oskrbi s fosforjem, kalijem, kalcijem, magnezijem, folno kislino, provitaminom A ter z vitamini B1, B2 in C. Predvsem v Franciji se je uveljavila tudi pri čiščenju želodca, kjer velja za „metlo želodca“. Špinača namreč spodbudi nastajanje želodčnih sokov in tako na naraven način pomaga pri prebavi. Zaradi te značilnosti so zeleni listi zelo dobra dietna hrana.

Zgodovina špinače

Najljubša zelenjava firenške plemkinje Katarine Medičejske ni smela manjkati pri nobenem obroku na dvoru premožne trgovske družine. Ko je morala Katarina sredi 16. stoletja zapustiti domovino, da bi se poročila s francoskim kraljem Henrikom II., je s seboj vzela še nekaj italijanskih kuharjev, ki so znali zelene liste odlično pripraviti. Naklonjenost Firenčanov do špinače se je ohranila do danes in v frazi „na firenški način“ se pogosto skriva nagubana postelja iz špinače, na kateri so razvrščene različne dobrote.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih