Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Stran z nadležnimi prebivalci kuhinje - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Stran z nadležnimi prebivalci kuhinje Mravlje, hrošči in drugi škodljivci v kuhinji so vse prej kot dobrodošli!

Deli:
Facebook
Twitter

Vseeno ste lahko brez skrbi. Ko imate v kuhinji vse, kar leze in gre, ni treba takoj poklicati uničevalcev žuželk. Z običajnimi živili, ki jih imate doma, lahko nadležne prebivalce kuhinje preprosto preženete iz vašega doma!

Postopoma nad kolonijo
Ko si mravlje začnejo ustvarjati svojo pot, jih je težko pregnati iz kuhinje. Najbolje je, da sledite njihovi poti in poiščete gnezdo. Mesto, kjer prihajajo v kuhinjo, pokapajte s sivkinim oljem. Lahko pa ste radikalnejši in z vrelo vodo, zmešano z boraksom in sladkorjem v prahu ali pecilnim praškom, takoj uničite celotno gnezdo. Tudi prevretek kave, cimet ali listi paradižnika so uspešni pri odvračanju mravelj, da ne pridejo v kuhinjo. Sestavine, kot so pivo, med, sladek sok ali sirup, privabijo ogromno škodljivcev, ki nato umrejo v doma narejenih pasteh za mravlje.

Bzzz, bzzz, bzzz

V kuhinji so še posebno nadležne muhe. Preženemo jih s skledo, v kateri je kis. Poleg tega muhe ne marajo vonja sivkinega olja, koprive, lovorjevega olja, španskega bezga in čebule. Če želite, lahko okna in ogledala namažete s prevretkom iz čebule. Tudi rastlinojedim muham lahko nastavite pasti. Nastavite jim skledo s kisom, sokom, vodo in sredstvom za pomivanje. Lahko tudi s sirupom in poprom namažete list papirja. Proti komarjem pomagata limona ali pomaranča, v katero zabodemo nageljnove žbice.

Ribice in molji v shrambi?

Srebrne ribice se čez dan rade skrijejo v temne špranje ali za zaboje. Najraje imajo shrambe, saj je tam temno. Sivka in limona jih bosta odgnali stran. Še pogosteje pa v shrambi najdemo molje. Vsa suha živila so raj zanje. Če se zgodi, da molji napadejo kakšno živilo, obstaja le ena rešitev: živilo je treba vreči v smeti, omare pa izprati s kisom. Jajčeca odmrejo, če jih močno segrejemo s fenom. Odličen nasvet za razpoke.

Črv!

Kdor ima rad stare kuhinje in predalnike, jih pozna: majhne luknjice, iz katerih prihaja lesna moka. To je delo lesnih črvov oziroma njihovih ličink. Še posebno radi imajo prostore, ki so slabo ogrevani in vlažni. Dve do osem let mora preteči, da se iz ličink razvijejo pravi hrošči. Da se to ne bi zgodilo, pohištvo namažite s čebulo. Ta vonj prežene škodljivce. Pred vsiljivci varuje tudi mešanica iz česna, gorčice, popra, soli in kisa.

Najhuje: miši in ščurki

Živila pred mišmi zaščitimo tako, da jih hranimo v zaprtih posodah. Na vrtu miši odženeta česen in čebula. A nič ne deluje tako dobro kot dobre stare pasti: mišelovke s kožo slanine ali sirom. Kuhinjski in navadni ščurki radi pojejo mešanico iz boraksa ali pecilnega praška in sladkorja v prahu, nato pa umrejo.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih