bolha.com MojeDelo.com
(Phaseolus vulgaris)

Stročji fižol

Na kaj moram biti pozoren pri pripravi?

Sveži fižol prepoznamo po njegovi sočni zeleni barvi, močnem poku, kadar jih prelomimo in ravni obliki. Če se v stročjem fižolu že tvorijo semena, potem ne velja več za svežega. Stročji fižol ni preveč obstojen, zato ga težko ohranimo svežega. Najbolje ga hranimo v hladilniku zavitega v mokro krpo. Pred pripravo moramo odrezati konice in odstraniti stranske niti, obstajajo pa tudi že novejše sorte, ki nimajo več niti. Če želimo, da je stročji fižol mehko kuhan, pa vendar še nekoliko hrustljav, ga moramo kuhati približno 10 minut. Da bi ohranili zeleno barvo stročjega fižola, lahko upoštevamo staro skrivnost gospodinj- v vrelo vodo dodamo noževo konico jedilne sode ali pepelike (kalijevga karbonata).

Kratka kulturna zgodovina stročjega fižola

Vrtni fižol, mladi fižol ali stročji fižol - stročji fižol ima veliko imen. Vsa imena pa se nanašajo na tanko dolgo stročnico, ki se je prvotno razvila iz rastline ovijalke v južnoameriških tropih. Pri arheoliških izkopavanjih so našli vrste vrtnega fižola, katerega so opredelili v leto 7000 pr. n. št. Čeprav se je fižol ponovno znašel v »haûte cuisine« (visoki kuhinji) in počasi izgublja naziv »hrana revežev«, je dolgo veljal za zelo hranilno, pa vendar skromno hrano. Iz tega razloga se je v zgodovini umetnosti razvila simbolika, da se stročnice v zgodovinskih slikah večinoma nanašajo na revščino, skromnost in vzdržnost.

Biološke značilnosti

V Sloveniji pod stočji fižol razumemo nezreli mladi navadni fižol (phaseolus vulgaris). Da spada stročji fižol v družino fižola, enostavno prepoznamo po njegovi značilni obliki. Na splošno razlikujemo med fižolom grmičarjem in visokim fižolom. Stročji fižol obiramo na prostem od maja do oktobra, v steklenjaku pa od aprila do decembra. Medetem ko lahko fižol grmičar obiramo strojno in ga enostavno obdelujemo, zahteva visoki fižol več vloženega truda. Ker ga moramo obirati ročno in ker je bolj okusen, dosega v prodajalnah zato tudi višjo ceno.

Za zdravje in telo

Glavno pravilo, ki ga moramo upoštevati pri stročnem fižolu je, da ga nikoli ne smemo jesti surovega! Zaradi strupene beljakovine imenovane fazin lahko pride do velikih želodčnih težav in bruhanja, pri večjih zaužitih količinah pa v ekstremnih primerih celo do smrti. Ko stročji fižol prekuhamo vsaj enkrat, je naša skrb odveč, saj se ta zdravju škodljiva snov pri visoki temperaturi razgradi. Zgodi se celo nasprotno: balastne snovi v stročjem fižolu pospešujejo prebavo, delujejo protivnetno, nižajo raven holesterola in preventivno ščitijo pred nastankom rakavih celic. Poleg tega stročji fižol vsebuje visoko količino hranilnih snovi, vitamina C, kalija in magnezija.

Avtor: Ruth Wagner / jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih