Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
»Sem precej (ne)navaden gurman« - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Sem precej (ne)navaden gurman« Matjaž Tančič o svojih prehranjevalnih navadah

Deli:
Facebook
Twitter

Matjaž Tančič, v svetu zelo priznan ustvarjalec 3D-fotografije, ki je svoje znanje izpopolnjeval v londonski šoli College of Fashion, trenutno pa ustvarja v Pekingu, pravi, da še posebno ceni kakovost slovenske hrane.

Kako bi opisal svoje prehranjevalne navade?

Uf, rekel bi, da so te navade precej nenavadne in neredne, tako da jih že težko poimenujem navade ... Čeprav sem v prostem času gurman in res rad dobro jem, med delovnim časom jem, če utegnem, in tisto, kar pride pod roko.

So se navade z leti kaj spreminjale? Kako?

Skozi leta sta se morda prav ti navadi stopnjevali do skrajnosti ... V prostem času še več denarja namenim razvajanju s hrano, kadar sem prezaposlen, pa tej namenjam še manj pozornosti.

Kaj je tvoja najljubša jed in katero jed sam najbolje pripraviš?

Če bi moral nekaj izstreliti, bom rekel, da je moja najljubša jed srednje pečen biftek na žaru s pečenim krompirjem ter denimo s solato z jajcem in bučnim oljem. Ko sem bil na obisku pri slovenski družini v Braziliji, pa sem si najprej zaželel gobovo juho in pražen krompir z govejimi zrezki v omaki. Sam verjetno najbolje pripravim mediteranske testenine in flambirane banane.

Si kdaj s pripravo posebnega menija že očaral nejžnejši spol?

Seveda si kdaj vzameš čas za razvajanje boljše polovice. En od zadnjih takih spominov je tisti na novembrsko lovljenje lignjev in sip zgodaj zjutraj ter pozneje skupno pripravo črne sipine rižote in pečenih lignjev.

Ali meniš, da hrana, ki jo uživamo, vpliva tudi na človeškega duha? Zakaj?

Če si bolj pomirjen sam s sabo, če ne ješ hrane, ki te med pripravo gleda, super. Če se počutiš bolj čilega ob uživanju presne hrane, mega. Naj se vsak ravna po tem, kar mu ustreza.

Ali uporabljaš ekološko pridelana živila?

Cenim ekološko pridelano hrano in jo rad uživam, še posebno če jo je pridelal ali nabral kdo izmed mojih bližnjih. Kakovost slovenske hrane znaš še posebno ceniti, potem ko nekaj let preživiš v tujini, kjer so police polne identične zelenjave brez pravega vonja in okusa ter kjer na deklaraciji zrezka piše, da je ta iz Brazilije ali Turčije (kot državi porekla sta navedeni obe, ne le ena izmed njiju).

Kaj meniš o prehranskih dopolnilih?

O teh nimam posebej izdelanega mnenja, tako da raje ne bom klestil neumnosti.

Kje po navadi nakupuješ hrano?

Trenutno bivam v Pekingu, kjer se zaradi poceni in odlične hrane večinoma prehranjujem v restavracijah. Sicer pa imam s tržnicami po vsem svetu dobre in slabe izkušnje. Vse tako diši, vse bi rad pokusil, kupil, na koncu pa zaradi eksperimentiranja velikokrat kupiš edino neužitno stvar. Tako kot imam zdaj na mizici poleg sebe vrečko kuhanih, suhih fižolov, ki so bili videti kot okusni neznani oreščki. Po drugi strani pa sem na potovanju po Južni Ameriki pokusil blizu 30 povsem novih sadežev.

Kakšen nasvet glede zdravega prehranjevanjabi dal našim bralcem?

Poslušajte svojo mamo. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva; veliko sadja, zelenjave, rib in tako dalje (smeh).

Avtor: P. F.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih