bolha.com MojeDelo.com
Iz česa sestoji pivo

Surovine za pridobivanje piva

Pivo sestoji iz vode, hmelja in slada. Gre za pijačo, ki posledično, zaradi vrenja kvasa, vsebuje alkohol in ogljikovo kislino.

Presentljivo je, koliko različnih vrst piva lahko dosežemo le z majhnimi variacijami med sestavinami. V srednji Evropi se je le malo spremenilo glede dovoljenih sestavin, na kar  je vplivala predvsem, tako imenovana, „nemška zaukazana čistost“ piva. Predvsem v čezocenaskih državah so se v proizvodnji piva uveljavile tudi druge sestavine. Zaradi cenejših stroškov so dragi slad delno nadomestili z bistveno cenejšimi žitaricami, ki vsebujejo veliko škroba. Predvsem so to riž, pšenica in koruza, ki jih dodajajo v surovi obliki. V procesu pridobivanja piva enicimi ječmenovega slada razgradijo škrob v žitaricah.

Predvsem v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem uporabljajo pri proizvodnji posebnih vrsti piva , poleg neslajenih žitaric, tudi sadne dodatke in sicer predvsem češnje, maline, ter podobne vrste sadja.

Pri proizvodnji piva v Evropi so prepovedani vsi kemični dodatki za stabilizacijo pene ali kemični konzervansi.

Vsekakor obstajajo posebne vrste piva, ki so predvsem zaradi nenavadnih sestavin posebna. Takšen primer je pivo trapist v Belgiji in na Nizozemskem, kateri dokončno doživi proces vrenja šele v steklenici s kandiranim sladkorjem. Tako velja tudi za vrsto piva geuze, ki ga mešajo iz starih vrst piva in ga polnijo v steklenicah podobnim za šampanjec ter jih zaprejo z zamaškom iz plute.

Avtor: Michael Hlatky

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih