Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Svinjina na žaru - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Svinjina na žaru Vse, kar mora vedeti mojster žara

Deli:
Facebook
Twitter

Najbolj kvalitetna svinjina ni le mehka, temveč tudi zelo okusna in sočna. Dobro se kombinira s pikantnimi jedmi, kot tudi z blagimi, slajšimi (med) ali kislimi (limona).

Kare
Nesporni zmagovalec na lestvici priljubljenih dobrot z žara je svinjski kotlet, pri čemer pa kotlet ni vedno enako kotlet. Naš nasvet: pri mesarju, ki mu zaupate, vsekakor kupite kotlet s sredinskega dela glavne hrbtne mišice (oz. „ribe“), ki mu pravimo tudi „visoka zarebrnica oz. kare“.
Leži blizu vratu in je neverjetno mehkejši in sočnejši od kotleta iz „nizke zarebrnice“, ki leži v bližini stegna. Če kotlet raje jeste s kostmi ali brez, s kožo ali brez, rahlo ali krepko začinjenega, je pa le stvar okusa.

Vratovina
Tako je tudi z vratovino, odličnim in sočnim mesom z vratu. Za razliko od govedine, teletine ali jagnjetine je svinjski vrat zaradi marmorirane strukture še posebej aromatičen in sočen. Razlog za to je med drugim tudi dejstvo, da se vrat med pečenjem (na žaru) zaradi lastne maščobe nikoli ne izsuši. Meso z vratu je že po naravi nekoliko grobovlaknato, zato vsekakor potrebuje dovolj dolg čas priprave, in sicer pri manjši toploti.

Oreh
Kolikor je za vrat značilna maščoba, toliko je za oreh (del stegna) značilno pusto meso. Oreh, poimenovan po svoji obliki in ne po okusu, je kljub zelo majhnemu deležu maščobe vseeno sočen kos mesa za žar, ki je nadvse primeren za zrezke, nabodala in medaljone.

Flam
Pravo nasprotje je trebuh svinje, imenovan tudi potrebušina ali flam, ki je pogosto tako masten, da raje kupimo bolj pust kos, ki ima še vedno dovolj masti, da razvije poln okus. Močno prepreden z maščobo in cenovno ugoden kos, narezan na rezine v debelini prsta in z dobro zarezano kožo, pa je odličen za žar; če je ustrezno začinjen, iz njega dobimo okusno in sočno jed z žara.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih