bolha.com MojeDelo.com
Nasveti in triki

Tako nam uspejo medenjaki

Medenjaki izpopolnijo božični in zimski čas. Vonj po začimbah pričara božično vzdušje in prijetno pogreje našo notranjost.
Domača priprava medenjakov ni nobena čarovnija. Z nekaj nasveti in triki lahko sami pripravimo hišico iz medenega testa, medene možičke ali okraske za božično drevo.

  • Če uporabljamo jelenovo sol kot sredstvo za vzhajanje je pomembno, da testo razvaljamo zelo na tanko, drugače nastali amoniak ne more uhajati in medenjaki nimajo dobrega okusa.
  • Medenjake lahko aromatiziramo z rožno vodo (dobimo jo v lekarnah) ali jim dodamo nekoliko ruma.
  • Medenjake hranimo na hladnem (maksimalno 18°C) in najbolje v pločevinastih škatlah. Najprej škatlo le rahlo pokrijemo s pokrovom, čez ca. teden dni pa trdno zapremo. Če jim priložimo rezino jabolka ali oprano pomarančno lupino, bodo medenjaki ostali mehki dlje časa in istočasno pridobili sadno aromo. Lupino ali rezino jabolk moramo zamenjati vsake toliko dni, da ne začnejo plesneti!
  • Medenjaki se običajno zmehčajo šele po enem do dveh tednih in postanejo krhki. Medena glazura jih hitreje omehča: sveže pečene medenjake še vroče premažemo z medom in jih zavijemo v alufolijo, ki je ne smemo močno stisniti. Po ca. 24 urah so medenjaki že mehki.
  • Medenjaki so odlična sestavina drugih sladic kot npr. postreženi s cimetovim sladoledom, peno ali zmrznjeno kremo (parfait).
  • Aroma medenjakov se odlično prilega omakam za divjačino. Priporočeno je, da zdrobimo medenjake ali uporabimo mešanico začimb za medenjake.
  • Medenjaki so zelo hranilni in hitri dovodniki energije, zato so zelo primerni kot prigrizek pri vzdržljivostnih športih kot je planinarjenje, smučanje, tek na smučeh itd.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih