bolha.com MojeDelo.com
10 najboljših nasvetov za peko piškotov

Tako se posrečijo vaši božični piškoti

Peka božičnih piškotov ni nobena čarovnija - upoštevajte nekaj nasvetov in že lahko okrasite vašo mizo s čudovitim božičnim pecivom!

1) Krhkemu testu ugajajo nizke temperature
Testo vedno gnetimo s hladnimi rokami in ne predolgo časa. Toplo krhko testo se začne drobiti; t.j. izloči se maščoba in spremeni vezavo testa.
V najboljšem primeru uporabimo mešalnik, da se izognemo toplim rokam. Vendar tudi v tem primeru velja: testo ne pregnetimo preveč. Takoj ko se testo lepo sprime in nastane kepa, je že gotovo!

2) Krhko testo zelo rado počiva
Krhko testo vedno pustimo počivati 2-3 ure. Da ga lažje razvaljamo, ga ne ohladimo preveč. V nasprotnem primeru ga pustimo segreti na sobni temperaturi za nekaj minut. Krhko testo zavimo v prozorno folijo, saj se lahko med počivanjem hitro navzame tujega vonja.

3) Pri razvaljanju ne uporabljajmo preveč moke. Površino, na kateri valjamo, vedno znova čistimo. Preveč moke spremeni strukturo testa.

4) Maslo ali margarina?
Masleni okus piškotov je vsekakor edinstve, vendar se testo lažje obdeluje z margarino. Tako gnetenje kot oblikovanje piškotov je lažje. Piškoti se tudi dlje obdržijo. Ta način je bolj primeren za začetnike. Če se vendarle ne želimo odpovedati okusu po maslu, uporabimo nekoliko arome z maslom.

5) Presejmo sladkor v prahu
Grudice sladkorja v prahu povzročijo grudice v piškotih. Sladkor enostavno presejemo s cedilom.

6) Jajca v krhkem testu so stvar okusa. Testo se bolje veže, vendar so piškoti bolj suhi.
Slaščičarji priporočajo le uporabo rumenjaka in še to v majhnih količinah!
Vanilijevi rogljički brez jajc so božansko krhkega okusa.
Če pri pripravi testa izpustimo jajce, moramo dodati več maščobe.
Preizkusite sami, katera različica vam bolj ustreza.

7) Za piškote prelite s čokolado lahko uporabimo že pripravljeno glazuro ali pa jo naredimo sami iz kuverture in masla. Dodajmo nekoliko kokosovega masla in že dobimo čudoviti sijaj!
Pozor: čokolade nikoli ne segrevajmo preveč!

8) Pri glazurah iz sladkorja dodajmo nekoliko mleka. Tudi to pričara čudoviti sijaj.

9) Glazure naredijo piškote mehkejše in okusnejše, ker zavirajo sušenje. Če glazuro nanesemo na tople piškote, se ta stanjša.

10) Dokončanje v pečici
Najbolj primerno je peci piškote na vročem zraku. Pečico vedno segrejmo vnaprej.
Vsaka pečica je drugačna, zato je navedeni čas v receptih vedno le smernica. Najbolje, da piškote neprestano opazujemo.
Ne pozabimo, da piškoti na vročem pladnju naknadno potemnijo, zato jih vedno čim prej odstranimo iz pekača.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih