bolha.com MojeDelo.com
(Thymus vulgaris)

Timijan

Na kaj moramo paziti pri kuhanju

Njegov aromatičen in rahlo grenek vonj ter okus pogosto povezujemo s sredozemsko kuhinjo. V posušeni obliki ga lahko kupimo osmukanega ali zmletega, v dobro založenih trgovinah pa lahko skozi vse leto kupimo svež timijan, ki je bolj okusen. Dobra alternativa tradicionalnemu timijanu, ki ga uporabljamo predvsem pri krepkih mesnih jedeh kot začimbo za zelenjavo in izboljšanje prefinjenosti sira, je limonin timijan. Njegova rahla in sadna aroma je še posebno primerna za lahke jedi, ki zahtevajo okus po citrusih.

Kratka zgodovina timijana

Vonj tega zelišča je tako močan in mogočen, da ljudje tej začimbi že od nekdaj pripisujejo zmožnost varovanja mrtvih – tako so že v starem Egiptu eno vrsto timijana uporabljali pri balzamiranju. Tudi stari Rimljani so že poznali to začimbo, v naših krajih pa je postala znana šele okrog 12. in 13. stoletja – do takrat so pri nas ljudje namesto pravega timijana uporabljali divjega. Medtem ko so na začetku tako timijan kot tudi številne druge začimbe povezovali s smrtjo in z obrambo pred demoni, so zaradi vse večje priljubljenosti v 16. stoletju postale pomembne tudi njegove terapevtske lastnosti in zmožnost obogatitve jedi.

Biološke značilnosti

Pravi timijan je približno 40 centimetrov visok grmiček z močno razvejanimi stebli. Užitni so majhni in iglasti listi, ki so na spodnji strani močno dlakavi. Ko cveti, ima timijan privlačne majhne cvetove v modrovijoličastih in rožnatih odtenkih. Prav v tem času, torej malo preden se popolnoma razcveti, ga je dobro nabrati. Medtem ko so nekatere vrste le enoletne rastline (na primer francoski ali poletni timijan), lahko večino vrst uporabljamo več let.

Za telo in zdravje

Veliko ljudem je vonj timijana znan zaradi čajev proti kašlju in bronhitisu. Timijan spada med najbolj učinkovita naravna sredstva proti kašlju. Poleg tega pomaga tudi pri gripoznih obolenjih in prebavnih težavah. Njegova protibakterijska sestavina timol z grgranjem pomaga pozdraviti vneto žrelo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih