bolha.com MojeDelo.com
Najboljši recepti za torte

Najboljši recepti za torte

Vsi obožujemo torte. Od enostavnih receptov za torte do tistih malo zahtevnekših. Sadne, čokoladne, kremne - čisto vseeno. Čokoladna ali sadna torta, Sacher ali schwarzwaldska torta. Kaj bi bil rojstni dan brez rojstnodnevne torte? Torte se nam bodo prilegle ob nedeljski kavici prav tako kot ob praznovanju ali ob slovesu. Da vam bodo mojstrovine tudi uspele, vam bodo pri tem pomagale fotografije pri receptih. Pa dober tek!

Išči Išči po kategorijah

Recepti za torte – vse se je začelo s poročnimi kolači

Poročna torta oz. poročni kolač že od srednjega veka velja kot sestavni del sklenitve poročne zveze, večina tort, ki jih poznamo danes pa izvirajo iz 19. in 20. stoletja. Zgodovina torte se začne pri latinski besedi »torta«, ki pomeni enostaven nekvašen kruh, nadaljuje se pri palačinkah in pastetah in boljših pecivih.

Pšenico, simbol za plodnost in blaginjo, so že pred 2000 leti skupaj s soljo pekli v majhne kruhke, ki jih je ženin izročil nevesti, kot znak sreče in kot blagoslov za dolgo življenje in kopico otrok. Kasneje se je majhne kolačke dalo na kup, prek katerega sta se morala ženin in nevesta poljubiti; tudi to naj bi prinašalo srečo. Morda je iz tega kupa nato nastala predhodnica za recepte za torte, ki jih poznamo, ponavadi namazane z mastjo, da se kolač ni izsušil.

Dejstvo je, da je pek v 16. stoletju začel oblikovati rob testa svojih kolačev v venec, da ne bi izteklo polnilo – osnova za recept za torto, ki jo prepoznamo še danes pri veliko sadnih tortah. S prihodom slaščičarjev v 17. stoletju se je razvila umetnost tort na evropskih dvorih, z veliko različnimi recepti za torte. Najstarejša torta, ki jo poznamo še zdaj, je linška torta. Večina tort je bila iz mase, ki zdaj ustreza dunajski, Sacher torti, ki se pripravi z malo sestavinami. Torte s stepeno sladko smetano se pojavijo šele v 19. stoletju.