Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Tradicionalna kitajska medicina - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Tradicionalna kitajska medicina Zdrava prehrana

Deli:
Facebook
Twitter

Kuhinjo tradicionalne kitajske medicine bi lahko imenovali tudi kuhinja petih elementov, saj je osnovana na petih elementih: ognju, zemlji, kovini, vodi in lesu. Gre za način priprave hrane, ki se na podlagi tisoč let stare kitajske tradicije in izkušenj ukvarja s povezavami med prehrambnimi navadami ter telesnim in duševnim dobrim počutjem.

Kuhinja petih elementov razvrsti vsako živilo na podlagi okusa, oblike in barve v skupino enega od petih elementov (zemlja, kovina, voda, les in ogenj). Glede na element vsako živilo na poseben način vpliva na določen del našega telesa. Za optimalno delovanje našega organizma pa moramo biti pozorni tudi na okus živila (sladko, kislo, grenko, slano in pekoče), način priprave in letni čas.

Katera živila razvrščamo pod katere elemente, na kateri del telesa predvsem blagodejno vplivajo in kdaj najbolje učinkujejo?

Les

Živila, ki sodijo pod ta element, blagodejno vplivajo predvsem na jetra in žolčnik. Priporočljivo jih je uživati spomladi. Za ta element sta značilna zelena barva ter kisel okus živil.

Živila, ki jih uvrščamo pod element les, so pomaranče, ananas, rabarbara, kivi, mandarine, kisla jabolka, granatno jabolko, limone, jagode, brusnice, paradižnik, pšenica, pira, čemaž, peteršilj, kisle kumarice, kislo zelje, kislo mleko, skuta, jogurt, kis in sveži sir. Od mesa sem uvrščamo raco in piščanca.

Ogenj

Živila, ki sodijo pod ta element, blagodejno vplivajo predvsem na srce in tanko črevo. Priporočljivo jih je uživati sredi poletja. Za ta element sta značilna rdeča barva ter grenak okus živil.

Od zelenjave sem sodijo rdeča pesa, artičoke, radič, regrat, rukola in solata, od mesa jagnjetina, ovčetina in kozje meso ter številne začimbe, kot so sveža bazilika, šetraj, paprika, kurkuma in brinove jagode. Ne smemo pa pozabiti še na ovčji sir, kozji sir, kozje mleko, ajdo in rž ter na pijače, kot so grenki likerji, kava, kakav in rdeče vino.

Zemlja

Živila, ki sodijo pod ta element, blagodejno vplivajo predvsem na želodec in vranico. Priporočljivo jih je uživati v času poznega poletja. Za ta element sta značilna rumena barva in sladek okus živil.

K temu elementu uvrščamo najrazličnejšo zelenjavo, kot npr. korenje, koromač, buče, krompir, jajčevce, koruzo in bučke, sadje, kot npr. sladka jabolka, hruške, banane, melone in grozdje, ter od mesa govedino in teletino. Sem pa spadajo še druga nepogrešljiva živila: med, sladkor, mandlji, lešniki, jajca, sojino mleko, maslo, mleko, kokosovo mleko, marcipan, proso, sir itd.

Kovina

Živila, ki sodijo pod ta element, blagodejno vplivajo predvsem na pljuča in debelo črevo. Priporočljivo jih je uživati jeseni. Za ta element sta značilna bela barva in pekoč okus živil.

Živila, ki jih uvrščamo pod kovino, so suhe začimbe, kot so koper, luštrek, origano, rožmarin, drobnjak, lovorjev list, majaron in timijan, ter druge začimbe, kot so sveži ingver, muškatni orešček, klinčki, kumina in kreša. Od zelenjave sem uvrščamo čebulo, hren in por ter od mesa jelenjad, gos, zajca in prepelico. Pod ta element sodijo še divji riž, oves in dolgozrnati riž. Vse skupaj pa je priporočljivo poplakniti z metinim čajem ali suhim belim vinom.

Voda

Živila, ki sodijo pod ta element, blagodejno vplivajo predvsem na ledvice in mehur. Priporočljivo jih je uživati pozimi. Za ta element sta značilna črna in modra barva ter slan okus živil.

K temu elementu uvrščamo morsko hrano, najrazličnejše ribe, morske alge in rake. V tem obdobju so nepogrešljive tudi številne stročnice, kot so leča, fižol, grah in čičerka. Zanemariti pa ne smemo prekajenega in na zraku sušenega mesa, pršuta, salame, svinjine, oliv, soli in sojinih omak. V to kategorijo pa spadata še mineralna in naravna izvirska voda.

Zdrava prehrana

Pri prehrani po tradicionalni kitajski medicini ne gre le za okusno pripravljeno hrano, temveč tudi za zdravo hrano, ki bo blagodejno vplivala na naš organizem in počutje. Pomembno je, da je naša prehrana raznolika in da sami spoznamo, kaj najbolje ustreza našemu telesu. S pomočjo kuhinje petih elementov boste lahko sami odkrili, katera živila najbolje pripomorejo k vašemu dobremu počutju, in tako zdravje vzeli v svoje roke.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih