Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
»Ko sem se odpovedal določeni neprimerni hrani, sem celo nehal smrčati« - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Ko sem se odpovedal določeni neprimerni hrani, sem celo nehal smrčati« Urban Praprotnik o svojih prehranjevalnih navadah

Deli:
Facebook
Twitter

Urbani tekač Urban Praprotnik pravi, da ga ob misli na hitro prehrano in z njo povezanimi škodljivimi učinki na telo takoj mine tek.

 

Kako bi opisali svoje prehranjevalne navade?

Trudim se jesti čim naravneje, kar pa v današnjem času pomeni, da za večino ljudi jem precej nenormalno. Ne jem mesa, le izjemoma pojem kakšno ribo. Jem pa veliko različnih vrst stročnic, žit, oreščkov, zelenjave in sadja. Rad imam tudi kozji kefir in sir ter ekološko pridelana jajca.

So se navade z leti kaj spreminjale? Kako?

Ja, seveda. Čim več vem o prehrani in njenem vplivu na zdravje, tem previdnejši sem pri tem, kaj dam v usta. Pred dvema letoma sem nehal jesti meso in piti industrijsko pridelano kravje mleko. Učinek je bil viden po približno dveh mesecih. Nehal sem smrčati in tudi kronično vnetje živca se je končalo. Zakaj? Ker hrana, ki jo jem zdaj, ne spodbuja kroničnih vnetnih procesov telesa.

Kaj je vaša najljubša jed in katere hrane ne marate?

Zelo rad imam na prime lečino juho. Ne maram pa najrazličnejše hitre prehrane, polne enostavnih ogljikovih hidratov, hidrogeniziranih maščob, konzervansov in barvil. Priznati moram, da mi ta hrana sprva seveda zadiši, vendar me ob misli, kaj vse je v njej škodljivega, mine tek.

Katero jed sami najboljše pripravite?

S tem, da bi znal pripraviti kakšno posebno jed, se ravno ne moram pohvaliti. Znam predvsem dobro pospraviti. Za to je seveda kriva tudi moja žena Jasmina, ki je prava umetnica v kuhinji. Ima nadnaravno sposobnost, da v nekaj minutah pripravi celo kosilo ali večerjo zelo raznovrstnih zdravih jedi.

Ali obstaja hrana, na katero vas vežejo posebni spomini?

Ja. Idrijski žlikrofi me spominjajo na staro mamo, odlični domači piškoti na mamo, odlični zelenjavni namazi pa na taščo.

Ali obstaja kakšna hrana, ki se je ne morete naveličati?

Vsak dan jem tako raznovrstno, da za naveličanje ni priložnosti.

Kako pogosto jeste v restavraciji oziroma zunaj doma in kaj največkrat izberete?

V gostilnah si hrano privoščim tu in tam. Predvsem poleti rad uživam kosilo na ulici in opazujem življenje na njej. V središču Ljubljane imamo na Gornjem trgu na primer izvrstni gostilni z morsko hrano Valmarin in Taverna Tatjana, kjer pojem ribjo juho, v Ajdovem zrnu zraven Trubarjeve pa jem zelenjavno enolončnico s solato. Na naših tekaških dogodkih po Sloveniji in drugod se vedno prav tako trudimo poiskati dobro domačo gostilno.

Kje po navadi nakupujete hrano?

Pogosto v Mercatorju, in sicer njegove bioizdelke, največkrat pa v Zdravi trgovinici in na ljubljanski tržnici. Veliko zelenjave sicer pridelamo kar na domačem vrtu.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih