Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Valentina Novak Smej o svojih prehranjevalnih navadah - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Najbolj zdravo je preprosto slovensko« Valentina Novak Smej o svojih prehranjevalnih navadah

Deli:
Facebook
Twitter

Valentina Novak Smej, scenaristka in voditeljica odmevne kuharske oddaje Ljubezen skozi želodec, pravi, da v svoji kuhinji izhaja iz čim preprostejših živil in ne uporablja hrane, ki ima dodane »čudežne« sestavine.

 

Kako bi opisali svoje prehranjevalne navade?

Glede na različna življenjska obdobja in potrebe telesa se prehranjujemo drugače. Če sicer prisegam na tekanje okoli brez zajtrka, v zadnjem času prav pridno zajtrkujem ovsene kosmiče z otrobi in nastrganim jabolkom. Okoli božično-novoletnih praznikov gotovo vsi malo spremenimo navade. Sicer pa se držim nekaterih pravil, od katerih ne odstopam: nič sladkih pijač in plastenk: vodo pijem iz pipe, radensko iz steklenice. Nič prefabricirane hrane, torej hrane, ki ima dodane čudežne sestavine, vitamine ali je vnaprej pripravljena. Izhajam iz čim preprostejših živil, ki jih nato sama uporabim oziroma iz njih kuham. Moka namesto piškotov, meso namesto predelanih mesnin, navadni jogurt in kilogram sadja namesto obogatenega jogurta.

Pozorna sem tudi na to, da je bila hrana pridelana čim bližje mestu prodaje, pozorno prebiram drobni tisk na embalaži.

So se navade z leti kaj spreminjale? Kako?

Sčasoma ugotoviš, da imajo mame vseeno malo prav, ko pravijo: najboljše je preprosto slovensko! Seveda pa nato sam ta jedilnik dopolnjuješ, posodabljaš in bogatiš. Sem pa v zadnjem času veliko vestnejša pri petih obrokih na dan. Prav tako sem nadomestila večino bele moke s polnozrnato in ajdovo moko, uporabljamo čedalje več polnovrednih surovin in predvsem sem začela sama peči kruh.

Kaj je vaša najljubša jed?

Jem vse in nimam najljubše jedi. Pri vsaki jedi je preveč odvisno od tega, kako, iz česa in kdaj je pripravljena, da bi kar na slepo prisegla nanjo.

Katero jed sami najboljše pripravite?

Iz hrane ne delam perfekcije. Pri vsem, kar skuham, se potrudim in skrbno izberem živila, vendar ne tekmujem s profesionalci.

Kaj menite o dietah? Ste katero že preizkusili? Uspešno?

Ne verjamem v prav nobeno dieto, ki od človeka zahteva nemogoče, da bi na veke vekov prilagodil svoje prehranjevalne navade najnovejšim znanstvenim dognanjem, ki se spreminjajo iz leta v leto. Edina prava dieta je, če prisluhnemo lastnemu telesu in smo zmerni: tako pri količinah kot pri nazoru o tem, kaj je "dovoljeno" in kaj je "prepovedano".

Ali obstaja hrana, na katero vas vežejo posebni spomini?

Hrana nikoli ni samo skupek hranil in kalorij, zmeraj ima tudi simbolični pomen. Zato se vsak spomni vonja božične potice, velikonočne šunke, polnjenih paprik in mareličnih cmokov, ki pomenijo počitnice ...

Kako pogosto jeste v restavraciji oziroma zunaj doma in kaj največkrat naročite?

V restavraciji jem nekajkrat na teden, naročim pa tisto, kar je najbolj sveže in po čemer slovijo.

Kje po navadi nakupujete hrano?

Na tržnici, v Mercatorju za vogalom, v Maxiju.

Kaj menite o prehranskih dopolnilih?

Prehranska in farmacevtska industrija sta predvsem velik biznis. Nobeno dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano.

Ali v svoji kuhinji uporabljate ekološko pridelana živila? Katera? Kje jih kupite?

Pri živilih pazim, da so preprosta in pridelana čim bližje. Na bio ali pašno rejo sem pozorna predvsem pri jajcih in mleku, sicer pa kupujem zelo preprosta živila: moko, zelenjavo, stročnice, sir, meso v čim bolj izvornem, nepredelanem stanju.

Avtor: P. F.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih