bolha.com MojeDelo.com
Kraljica začimb

Vanilija

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Vanilija izvira iz jugovzhodne Mehike in Guatemale. Danes sta Madagaskar in Reunion (včasih imenovan tudi Bourbon) glavna proizvajalca vanilije, ki sta prehitela celo Mehiko, vedno večjo veljavo pa dobivajo tudi indonezijski pridelovalci. Ta orhideja z močnim steblom raste visoko v drevesnih krošnjah, kjer se vej oprijema s svojimi močnimi koreninami. Šele po sedmih mesecih cvetenja so stroki zreli za trgatev. Cvetove praviloma umetno oprašujejo, po trgatvi stroke blanširajo in jih fermentirajo v sodih obloženih z volno. Pri procesu fermentacije nastane značilna barva in aroma. Zapleten proces fermentacije je tudi razlog zakaj imajo aromatični vanilijevi stroki tako visoko ceno.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih