bolha.com MojeDelo.com
Najboljši velikonočni recepti

Najboljši velikonočni recepti

Popolno kulinarično velikonočno praznovanje - velikonočna šunka, jajčni namaz, velikonočna potica, velikonočna pinca in še in še.
Tu najdete vse o velikonočni pletenici, pečenki, jagnjetini, jajcih in ostalih velikonočnih jedeh. Najdite vaš popoln velikonočni recept.

Išči Išči po kategorijah

Velikonočni recepti – kulinarične jedi za velikonočne praznike

Velikonočna pletenica, potica ali šunka … na veliko noč se veliko kuha in peče. V Sloveniji spadajo velikonočne jedi in velikonočni recepti na vsak jedilnik. Tradicija seže celo do Grčije, kjer v pletenice zapečejo rdeče obarvana jajca. To naj bi bil simbol za Kristusovo kri.

Kulinarične velikonočne navade v Evropi

Velikonočni petek je dan za ribo. V Španiji na ta dan jedo »bacalao«, ki ga Primorci pri nas poznajo pod bakala. Bakala se pripravi iz suhe polenovke. Suho polenovko se namoči v slano vodo, nato se jo skuha. Iz ribe, oliv in česna nato pripravijo okusen namaz, ki se ga lahko postreže s polento ali s kruhom.
V Italiji na velikonočni petek radi jedo file morskega lista z zelenimi šparglji. Pred tem pa postrežejo sufle iz piščanca, sira in jajc. 
Na velikonočno nedeljo najdemo na krožnikih za slavnostno kosilo skoraj povsod jagnjetino v vseh možnih različicah. Italijani pripravijo meso zelo enostavno. Meso dajo skupaj s krompirjem in veliko rožmarina v pečico in vse skupaj spečejo ter gotovo jed postrežejo. Tako enostavno, pa vseeno tako okusno. Nemški kvašen kruh je podoben našim velikonočnim pletenicam. Tudi velikonočna pinca je iz kvašenega testa. Včasih je z rozinami, včasih brez njih, je pinca vedno priljubljena in se velikokrat znajde na mizi že za zajtrk. Iz severne Italije prihaja colomba, pecivo iz kvašenega testa v obliki golobice, na Poljskem pa poznajo šarklju podobno pecivo, ki je podobno naši koroški pogači. V Rusiji pa jedi Mazurko, ki je pecivo iz oreščkov.

Velikonočna nedelja z družino in s prijatelji

Kdor povabi na velikonočni zajtrk, postreže klasično s šunko ali s šunko v testu. Oboje se pripravi vnaprej in je okusno tako toplo kot hladno. K temu postrežemo še kuhana jajca, velikonočno pletenico, hren ali hrenov namaz in potico. Za malico lahko posežemo po sladkih velikonočnih receptih, da zadovoljimo še brbončice sladkosnedov.

Za velikonočne praznike je veliko tradicij, ki se jih vsako leto veselimo. Velikonočna pinca, velikonočna pletenica, šunka v testu, orehova potica, makova potica, pehtranova potica, po praznikih pa okusen jajčni namaz. Ponujamo vam veliko število velikonočnih receptov, da boste veliko noč pravilno praznovali.