Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
»Verjamem v združevalno moč mize« - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Verjamem v združevalno moč mize« Kuho zanemarja in se pusti razvajati tistim, ki jo obvladajo.

Deli:
Facebook
Twitter

Televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih pravi, da je izbirčnost povezana z omejenostjo duha. 

Kakšne so vaše prehranjevalne navade?

Mislim, da so vredne posnemanja: redno jem zajtrk, trudim se imeti čim več obrokov in vsaj enkrat na dan jesti toplo. Navijam za doma pripravljeno hrano, naravne surovine, pokusim vse, prija mi zelenjava in predvsem verjamem v združevalno moč mize. Cenim dobro družbo ob hrani in hvaležen sem za vsak okusen grižljaj.  

Koliko obrokov imate na dan?

Odvisno od dneva in žene. Če se le da, čim več in seveda po malo. Tu ne gre le za teorijo iz knjig, dejansko se bolje počutim in obdržim bolj živahnejši dnevni ritem, če se izognem obilnemu obroku. Navadil sem se imeti reden zajtrk, in če se le da, se izognem kavi navsezgodaj. Glede kave sem se naučil naslednje: bolj ko mi gre za nohte glede premalo spanja, manj kav popijem. Nekje sem prebral misel, da je kava za neprespan organizem kot bič za utrujenega konja.

Lahko opišete vaš tipični obrok?

Najbolj sem vesel, ko se zgodi naslednje: z ženo ugotoviva, da imava čas za skupno kosilo. Ona naredi sprehod po hladilniku, pripravi nekaj blazno okusnega, zadnje čase ji uspevajo ubijalsko dobre jedi na žlico, jaz imam po nekem čudežu čas, da za kosilo pridem domov, kjer me že vse čaka na mizi. Odprem le še dobro steklenico in čas se za kakšno uro ustavi. Vse skrbi in morebitna nesoglasja izpuhtijo, takrat se imava najraje. Ni tipični obrok, ampak se zgodi kdaj pa kdaj.

Kaj radi jeste? Česa ne marate?

Prevelika izbirčnost glede hrane zame pomeni nekakšno omejenost duha. Treba se je znajti, pokusiti čim več, jesti lokalno, se prilagoditi. S pomilovanjem gledam na tiste, ki se jim vse življenje toži po mamini juhi. Seveda nam je všeč tisto, česar smo vajeni, ampak na svetu je še kaj drugega kot domače ognjišče. Ker sem precej navdušen gurman in ljubitelj dobrih vin, vem, kako se da brbončice in nos vzgojiti, da zaznavajo več, pridobijo širino okušanja. Prav je, da znaš ceniti visoko kuhinjo in da hkrati sem pa tja z užitkom zmažeš kakšno pico ali burek. Najbolj se izogibam plastični, instantni, vnaprej pripravljeni hrani, ki jo doma samo pogreješ. Najgloblje se priklanjam hrani, za katero surovine prispeva bolj narava kot človek ter jo nato pripravi skrbna in ljubeča roka izkušene osebe.

Katero jed sami najbolje pripravite?

Včasih sem se znal pohvaliti s hobotnico v pečici, pa sem očitno preveč sedel na lovorikah in zdaj nekako ne najdem več pravega okusa. Dobro znam speči ribe. Sicer pa sem kuho v zadnjih letih zanemarjal in se raje pustil razvajati tistim, ki to zares znajo. V študentskih letih se mi je zdelo, da sem že napol kuhar, če znam pripraviti nekaj dobrih omak za testenine, zdaj ko vidim, kaj znajo nekateri drugi, mi je včasih nerodno prijeti kuhalnico v roke.

Kako skrbite za svojo postavo?

V otroških letih sem bil konkretno pretežek. Debelinko. In še zdaj velja, da kilograme in širino zlahka pridobim, izgubim pa jih precej težje. Zato se moram nekoliko paziti. Če bi svojim gurmanskih strastem preveč popustil vajeti, bi se hitro razlezel. Nekoliko se ukvarjam s športom, živim aktivno, kaj dosti vitkejši pa ne bom prav zlahka.

Kaj jeste pred nastopom

Po svojih izkušnjah ohranim več svežine in energije, če ne mešam ogljikovih hidratov in beljakovin. Malce torej ločujem, se pa ne spomnim vedno. Pri mojem delu je poln želodec vsekakor breme in jedača pride praviloma šele po koncu. 

Avtor: Administrator

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih