bolha.com MojeDelo.com
Raznolike možnosti kombiniranja

Vino in buče

Ko se poletje bliža h koncu in se dan za dnem vedno bolj slikovito prikazuje jesen, se začne čas obiranja buč. Pred dvajsetimi leti na jedilnih listih skoraj nismo našli buč, danes si jesenskega jedilnika ne moremo zamisliti brez njih. Zato se izplača pogledati katera vina pašejo k določenim bučnim jedem.

Različne vrste buč, njihov okus in njim ustrezna vina
Hokkaido buča izvira iz japonskega otoka Hokkaido in je različica orjaške buče, ki dosega težo od 1 do 2 kg. Lahko jo kuhamo skupaj s tanko lupino, semena pa moramo odstraniti.

Meso ima aromo po oreščkih, stabilno gostoto in vlakna, ki jh skoraj ne občutimo. Hokkaido buča je ena izmed najbolj priljubljenih buč v kuhinji in je primerna za več načinov priprave. Kuhana v juhi, popečena kot priloga, kot nadev v žepkih ali palačinkah, vložena v kis, kot chutney ali bučna torta.

Burgundske buče so zaradi posebne arome po oreščkih zelo primerne za k vinu. Glede na intenzivnost jedi izberemo tudi vrsto in moč vina.  Beli pinot, sivi pinot, chardonnay, neuburger ali črni pinot - izberemo lahko po lastnem okusu.

Muškatna buča izvira iz Amerike, vendar jo danes gojijo že po celem svetu. Med sladokusci muškatna buča ni nobena skrivnost, saj je delikatnega okusa, čudovitega izgleda, zelo dolgotrajna, meso pa ima zapeljiv vonj po mošusu.

Sauvignon blancs po nekaj časa zorenja razvije nežno aromo po mošusu zato zelo ustreza tej vrsti buče. Prav tako so primerni črni pinot, barolo, barbera in beaujolais.

Špagetna buča spada v vrsto vrtnih buč. Gre za zelo rodno in zgodnjo vrsto buče, katere se poslužujejo predvsem eksperimentalni kuharji. Kot lahko razberemo iz imena, ima ta buča špagetom podobno meso, vsebuje aromo po oreščkih in je zelo okusna.

Rdeči zgodnji veltlinec, rdeči veltlinec, zeleni veltlinec, sämling 88, zweigelt in plava portugalka se odlično prilegajo k jedem iz špagetne buče.

Zaradi rahlega in nevsiljivega  okusa lahko buče pripravljamo na različne načine, zato jih tudi lahko kombiniramo z različnami vrstami vina.

Avtor: Elisabeth Eder - jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih