bolha.com MojeDelo.com
Drzna tema … ali pa tudi ne

Vino in erotika

Zaznati z vsemi čuti: oznaka, steklenica in ime vina
Zaznavati, čutiti, doživljati in ljubiti je najčudovitejše, kar lahko doživimo. Upoštevanje vseh čutnih zaznav pa je večini tuje, saj smo se ljudje skoraj popolnoma omejili na vidno zaznavanje. Zaznavanje s čutom vida je najpreprostejši in zato tudi najbolj priljubljen način, s katerim se lotevamo erotike.

Kako torej vino s svojim videzom izžareva erotičnost?

Čisto preprosto – z etiketo, obliko steklenice in imenom. Vino Château Mouton-Rothschild 1993 krasi risba golega, v sanjave misli zatopljenega dekleta, delo umetnika Balthusa. Na etiketi je obris ženskega telesa, nič nespodobnega, a zaradi golote je bila etiketa v Združenih državah Amerike cenzurirana – ameriška izvedba ima tako na predelu, na katerem je sicer golo dekle, prazen prostor.

Nekatere oblike steklenic v širšem smislu predstavljajo obline in obrise človeškega telesa. Trebušaste ali širokopleče steklenice skupaj s primerno etiketo vzbujajo erotične asociacije. Če etiketo krasi mišičasto, privlačno in golo moško telo, nad njim pa je ime Eros, vino nagovarja ženske. Te erotično sliko zaznajo s čutom vida, ob tem pa jo povežejo z erotičnim okušanjem vina, ki si ga želijo privoščiti v družbi izbranega človeka. Če se vino imenuje L'Amour Toujours (Večna ljubezen), ljubitelji vina pričakujejo zapeljiv, zaokrožen, nežen in čuten okus vina, ki ga izberejo ob posebni priložnosti, saj je tu znova čutiti erotičen pridih.

Vino in hormoni

Poleg živčnega sistema je v telesu tudi hormonski sistem. Hormoni so prenašalci informacij med organi oziroma med tkivi v organizmu, ki se sintetizirajo v določenih delih telesa in imajo svojevrsten učinek. Zmerno uživanje vina spodbuja živčni sistem in s tem proizvajanje spolnih hormonov. Poleg tega se tvorijo hormoni sreče, ki marsikomu pomagajo premagati moralne zadržke pri spogledovanju.

Zadržani ljudje ob zmernem uživanju vina postanejo bolj sproščeni in lahkotnejši pri navezovanju stikov. Pogosto je slišati trditev, da uživanje vina škoduje semenčicam in zmanjšuje možnost zanositve, kar pa ni znanstveno potrjeno. Kot je že v času renesanse dejal švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in okultist Paracelzij: »Strup dela odmerek.« Zmerno uživanje pomeni 2,5 decilitra vina na dan za ženske ter 3,75 decilitra za moške, pri čemer se moramo vina oziroma alkohola nasploh popolnoma vzdržati vsaj dva dni v tednu. Tako lahko vino ob pravem trenutku in v pravi meri pričara pravo erotično vzdušje.

Erotične igre z vinom

Vsakdo pozna filmske prizore, v katerih ženska izbranca pita z grozdjem ali pa se on sladka z grozdjem kar iz njenega popka. Kombinacija penine in jagod predstavlja nadvse erotičen užitek. Penina se lahko uživa kar iz popka izbranke – ta žgečkajočega občutka ne bo nikoli pozabila. Namesto kozarca pa je za penino primeren tudi zapeljiv salonar partnerice. 

Vino na erotičnih slikah

Sex sells (Seks (se) prodaja) je rek, ki ga vsi poznamo in na katerega nas družba nenehno opozarja. Pri vinu se to kaže v vinogradniških koledarjih, poslikavah telesa z grozdjem in aktih z grozdjem ali vinskimi steklenicami. 

Ko zaznavamo z vsemi čuti, ob odpiranju steklenice mislimo na užitek, pri njenem videzu na zapeljevanje, pri vonju vina na omamo, pri okusu na začaranost in pri občutenju na doživetje.

Naj zgodbo sklene citat britanskega poznavalca vina Hugha Johnsona, ki v sebi nosi veliko resnice:

»Ljubitelji vina so privlačni, inteligentni, seksi in zdravi.«

Avtor: Elisabeth Eder - jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih