bolha.com MojeDelo.com
Raznolikost okusov iz številnih pokrajin

Vrste kave

Vsaka kava ima drugačen okus. Le redki uživalci kave vztrajajo pri sortno čistih proizvodih. Večina vrst kave so mešanice. Kupovati moramo kavo, ki nam najbolj ustreza. Predpogoj je poznavanje različnih območij pridelovanja in raznolikosti okusov, ki nam jih ponujajo. 

Sledi manjši izbor različnih območij pridelovanja in okusov kave:
Brazilija – Santos, Mehika, Ekvador, Honduras, Gvatemala, Kostarika, Kolumbija, Jamajka Blue Mountain, Salvador, Kenija, Ruanda, Tanzanija, Etiopija, Jemen – Moka, Sumatra, Java, Havaji

Brazilija - Santos
Iz povprečnih vrst kave arabica izstopa bourbon santos. Vendar tudi ta izpopolnjena vrsta ne zadovolji najbolj zahtevnih okusov. Vonj ni preveč izrazit in ta vrsta kave vsebuje zelo malo količino kisline. Aroma je nežna, rahlo sladka in uravnotežena. Brazilsko kavo uporabljajo predvsem za mešanice.

Mehika
Ta kava je zelo temperamentna, saj je že njen vonj zelo aromatičen in drzen. Ima čvrsto zrno in ob uživanju zelo močno občutimo kislino. Okus je ognjevit, rahlo trpek in za spoznanje rahlo suh. Ni preveč dolgotrajen pa vendar harmonično uravnotežen. Najboljše vrste so iz pokrajin Chiapas, Coatepec, Oaxaca in Pluma. Zelo blaga in lahka ter harmonična so velikanska zrna kave Maragogype.

Ekvador
Vrsta kave z majhnim jedrom, ki jo uporabljamo za mešanice. Ima intenziven vonj in povprečno kislino. Je blagega okusa in uravnotežena s pridihom fine grenkobe.

Honduras
Zelo močan vonj velikokrat obljublja več, kot nam nudi okus. Ima rahlo kislino, vendar je v celotni vseeno harmonična in blaga.

Gvatemala
To izvrstno kavo odlikujeta velikost jedra in bogata aroma. Zaradi harmonizirane nežnosti in lažje kisline gre za zelo prijetno in lahko kavo. Izstopajoče območje pridelave je Antigua ter območja ob jezeru Atitlan. Poleg polnega okusa ima ta kava eleganten grenki pridih. Odlična je tudi kava iz območja Cobán.

Kostarika
Veliko ljudi jo smatra za najboljšo kavo na svetu. Že njen intenzivni vonj naznanja ognjevito aromo, dobljeno iz velikega jedra. Ima izrazito kislino, vendar ta ne prevladuje. Fini in čisti okus je harmoniziran. Poleg najboljše kvalitete iz notranjosti dežele se na trgu pojavljaja tudi veliko manjvrednih vrst kostariške kave.

Kolumbija
Ta svetovno znana kava iz Andov združuje vse lastnosti, ki jih mora imeti vrhunska kava iz visokih območij - bogato, polno, uravnoteženo aromo z rahlo sladkim okusom po oreščkih, čvrsto jedro ter občutno in vendar fino kislino.

Jamajka Blue Mountain

Kraljica med najboljšimi kavami sveta – pa tudi najdražja med vsemi. Raste v višjih predelih med 500 in 1600 m n.m.v. Ročno obrana zrna so enakomerno polna in krepka. Ta kava ima neprimerljivo aromo, rahlo sladkost in nežno kislino. Zaradi njihove kompleksne sestave lahko doziramo večje količine kave. Okus dolgo ostane v ustih in zadovoljuje tudi najbolj zahtevne okuse.

Salvador
Uravnotežena blaga rastlina. Jedro te vrste kave ni preveč polno in ima zelo malo kisline. Izvrstna in blago aromatična izjema je vrsta zrna pacamara, ki je križanec med vrstama maras in maragogype.

Kenija
V zadnjih letih je ta vrsta izgubila na kvaliteti, vendar jo v Afriki še vedno smatrajo kot vrhunsko kavo. Veliko jedro in njegova krepkost, aroma po sadju in nekoliko trpki okus ter z rahlim pridihom okusa po zemlji. Ta kava ima močno kislino, vendar ostaja njena uravnoteženost še vedno ohranjena.

Ruanda
V bližini ekvatorja rastejo kavovci zelo pospešeno. Zato je zrno polno in skoraj že mastno, vendar vsebuje malo kisline, kar pričara poln in mehek okus. Gre za lahko, vendar mikavno vrsto kave.

Tanzanija
Od povprečne do dobre kave, ki jo velikokrat uporabljajo za mešanice. Ima manj kisline kot njena kenijska soseda in je sladkega ter rahlo sadnega okusa. Najboljša zrna prihajajo iz območja Moshi na Kilimandžaru. Kava z zelo zapeljivim vonjem.

Etiopija
V rojstni deželi kavovca še danes gojijo prav posebno vrsto kavne rastline. Na visokih območjih nastala jedra so sicer majhna, vendar nas prepričajo s finim vonjem, svojo nevsiljivo aromo, enakomerno kislino, ki je lahko občasno tudi ostrejša. Najbolj poznana vrsta je harrar, ki ima v naših ustih iskriv in divji učinek.

Jemen - moka
Jemenska moka ima nežno dišečo aromo in je zelo raznolika. Sestoji iz bogatega jedra, žlahtne kisline in lahkega grenkega odtenka, ki rahlo spominja na temno čokolado.

Sumatra
Očarljiv vonj. Jedro ni tako polno in obilno kot pri vrsti java. Izrazita rahlo kisla aroma se izoblikuje z lahkim odtenkom grenkobe. Včasih rahlo neuravnotežena, vendar večstransko uporabna kot pražena za espreso ali v kakšni drugi mešanici.

Java
V tropskem idealnem podnebju ima zrno popolno jedro - je polno, okroglo, bogato in lepo. Okus se rahlo dotika sladkega, zato jo zelo radi mešajo z trpko jemensko moko. Lahko bi se znašla med najboljšimi kavami na svetu, vendar se pod zastavo Java skrivajo tudi druge drugorazredne vrste in znamke.

Havaji
Izvrstna južno pacifiška kava ima bogato, lepo in sadno jedro, vendar zelo malo kisline. Ima rahlo sladki in ljubki okus po oreščkih. Najboljša vrsta se imenuje kona in jo je zelo težko dobiti v popolnoma čisti obliki. Govori se, da kavovec nima nikjer bolj idealnih pogojev za rast, kot jih ima na Havajih.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih