Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
vrste riža, riž basmati, lepljivi riž, polnozrnati riž, siamski riž, rdeči naravni riž, riž patna, suši riž, japonski riž - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Vrste riža Od basmatija do polnozrnatega riža

Deli:
Facebook
Twitter

V osnovi se riž deli na kratkozrnatega, okroglozrnatega in dolgozrnatega.

Pod temi osnovnimi vrstami riža pa obstaja še kakih 8.000 podvrst riža, in sicer glede na podnebje in pogoje žetve.


Riž basmati

»Basmati« po hindujsko pomeni »vonj«. Je dolgozrnati riž, ki je zelo aromatičen in izhaja iz Indije. Sadijo ga ob vznožju Himalaje in je tipična priloga številnim orientalskim jedem. Osnovno pravilo v azijski kuhinji je: bolj kot je jed pekoča, toliko bolje harmonira z dolgozrnatim basmati rižem in toliko manj z okroglozrnatim rižem. Najboljša različica basmati riža je, če ga kuhanega popražimo, to je najpopularnejši način v kitajskih receptih, ki pa je zasvojil tudi zahodno kuhinjo.

Lepljivi riž

Za ne prav privlačnim imenom se skriva riž z zelo visokim deležem škroba, ki rižu omogoči, da se pri kuhanju sprime in ga tako, predvsem v azijski kuhinji, z lahkoto primemo s paličicami. Lepljivi riž pa zaradi škroba ne igra pomembne vloge le pri riževih jedeh, ampak je osnova tudi za številne jedi iz testa (v dim sum kuhinji), za testenine vermicelli, pudinge in druge sladice. Tudi riževo vino delajo na osnovi fermentiranega lepljivega riža (pridobijo ga s prešanjem). Lepljivi riž najprej za nekaj ur namočimo, potem ga dušimo in oblikujemo v majhne kroglice ter ga postrežemo z zelenjavo, solato ali mesom (mesnimi palčkami). Treba ga je dušiti, saj bi z običajnim kuhanjem postal sluzast in bi razpadel.

Polnozrnati riž

Pravzaprav je to zavajajoče ime za riž, ki je nepoliran. Na njem sta še vedno srebrnkasta lupinica in klica, tako ima ta riž večjo vsebnost vitaminov, mikroelementov in beljakovin kot pa navaden riž.

Siamski riž

Imenujemo ga tudi dišeči ali jasminov riž in je izjemno kakovosten. Siamski riž gojijo predvsem na severu Tajske, vendar tudi v Laosu, Vietnamu in Italiji. Poznan je tudi kot dišeči riž, saj pri kuhanju sprošča vonj po jasminu in se v nasprotju z drugimi vrstami riža drugače prideluje ter ima nekoliko svojevrsten okus. Jasminov riž dušimo, ga ne začinimo, in ponudimo k drugim jedem.

Rdeči naravni riž

V Evropi ga imenujemo tudi riž camargue. Zunanja lupinica zrna je zaradi zemlje, na kateri raste, rdečerjave barve. Samo zrno je belo, zato lahko rdeč riž kupimo le kot neobdelan, neolupljen naravni riž. Ta srednjezrnati riž izhaja iz Indije in je križanec med divjo in kultivirano vrsto riža. Po letu 1980 ga v Evropi gojijo na ozemlju v jugovzhodni francoski pokrajini Provansi (v Camargueju).

Riž patana

Patna riž si deli kakovost tako z java rižem kot tudi z lombok rižem. Zrna so dolga, tanka in prozorna. Ta vrsta spada v skupino »trdih« rižev, kuhan je suh in primeren za riževe tablice.

Suši riž

Ta specialna vrsta riža ima lastnost lepljivosti in jo dobimo v dobro založenih trgovinah. Obstajajo različne vrste suši riža (kome, ketan ali nikishi). Za pripravo sušija moramo riž zakisati (najbolje z nežnim riževim kisom) in hitro ohladiti. Postreže se ga s surovo ribo ali morskimi sadeži ter naribanim zelenim hrenom (wasabi).

Japonski riž

Polnozrnati in črni naravni riž iz Japonske. To vrsto riža gojijo na Japonskem, v Egiptu, Španiji in Italiji. Je mehkejši kot dolgozrnati riž in se ga pri nas uporablja predvsem za pripravo mlečnega riža. Zrna so kratka in debela ter skoraj okrogla. Na Japonskem ga skuhajo v nesoljeni vodi in postrežejo z zelenjavo, ribami in mesom. Pri njih se riž obravnava kot osrednja sestavina obroka in ne kot priloga.

Posebne vrste japonskega riža

Riž mochigome je kalen lepljiv riž, ki se uporablja predvsem v slaščicah ali pa ga prepražijo. Sakamai riž je osnova za pripravo riževega vina sake. Rdeč in črn naravni riž na Japonskem poznajo pod imenom kodaimai.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih