bolha.com MojeDelo.com
Vrste in specialitete

Vrste sladoleda

Vse kar je hladno nam še ne nudi pravega užitka. In ni vse preprosto sladoled. Zamrznjene dobrote obstajajo v veliko oblikah od parafita, mlečnega sladoleda do sorbeta.

Glede na osnovne sestavine in način priprave lahko razlikujemo večino sladoledov:

Kremni sladoled ne vsebuje vode ampak zato 50% mleka. Prav tako mora vsebovati minimalno količino jajca.

Sladoledni parfait vsebuje na pol zamrznjeno sladoledno maso z jajčnim likerjem.

Sladoledna krema vsebuje najmanj 10% mlečne maščobe in jo delajo predvsem v industrijski proizvodnji.

Sadni sladoled vsebuje najmanj 20% sadja, razen pri citrusih kjer je potrebno 10%.

Jogurtov sladoled v večji meri sestoji iz jogurta, velikokrat pa mu dodajo tudi skuto. Sladoled je zaradi tega lažji, ima manj kalorij in je boljšega okusa.

Mlečni sladoled sestoji iz najmanj 70% mleka, ki ga sladkajo s sladkornim sirupom in aromatizirajo s sadno kašo ali umetnimi aromami. Pri nas največkrat naletimo na to vrsto sladoleda.

Smetanov sladoled vsebuje namesto mleka smetano ali tekočo smetano. Zaradi visoke vsebnosti maščobe je posebej kremen in aromatičen.

Mehki sladoled je posebna vrsta sladoleda. Pri njem ne gre za nič drugega kot za način priprave sladoleda in ne za posebni recept. Stroji za mehki sladoled delujejo po posebnem principu. Med zamrževanjem se ustvari zračni udar tako, da se tekoča sladoledna masa napolni s pomočjo zračnega tlaka v zamrzovalni cilinder. Sladoledna masa se istočasno peni in zamrznjuje. Zamrzovalni cilinder so permanentno pod pritiskom, zato dobimo posebno mehak kremi sladoled (Softeis=ang. Mehki sladoled).

Sojin sladoled kot nam že ime pove je namesto iz kravjega, narejen iz sojinega mleka.

Sorbet sestoji iz zamrznjene vode, ki je aromatizirana z sadno kašo, sladkorjem, eventualno alkoholom in drugimi dodatki. Zato šteje kot najbolj prijazen naši postavi. Za pripravo sorbeta se zelo rado uporablja navadno ali peneče vino.

Vodeni sladoled sestoji v glavnem iz zamrznjene vode in sladkorja in ima maksimalno 3 % maščobe. Najdemo ga predvsem med industrijskimi sladoledi npr. Twinni, Eskimo, Brrr, ...)

Specialitete iz sladoleda

Poleg velike izbire sladolednih vrst obstajajo uveljavljene sladoledne specialitete, ki jih lahko najdemo na večini sladolednih menijih:

Bananasplit: s sladoledom, smetano in čokoladnim prelivom okrašena banana.

Hruška lepe Helene: poširana hruška z vanilijevim sladoledom in čokoladnim prelivom.

Ledena kava: ledena, črna kava z vanilijevim sladoledom in smetano.

Breskev Melba: poširana breskev z vanilijevim sladoledom in malinino kašo ter smetano.

Sladoledni špageti: skozi prešo iztisnjeni »špageti« iz vanilijevga sladoleda in jagodnega preliva ter mrvice iz bele čokolade na smetano.

Sladoled Tartufo: vanilijev sladoled z grenkim čokoladnim prelivom in ogrnjen v čokoladni sladoled.

Sladoled Cassata: vanilijev, malinin in čokoladni sladoled s kandiranim sadjem

Ocvrti sladoled: kepica vanilijevega sladolega ovita v testo, zunaj vroča in v notranjosti hladna.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih