bolha.com MojeDelo.com
Nasveti za najboljšo uporabo čarobne zimske zelenjave

Vse je v zelju

Zelje je zelo uporabna rastlina in je zelo uporabna tudi v farmaciji.
V domači kuhinji je zelje zelo dolgo veljalo kot hrana za revne. Vendar so ti časi že mimo.
V mrzlih zimskih dneh je čarobno zelje in druge vrste križnic kot je cvetača, koleraba, brstični ohrovt, belo zelje, ohrovt, rdeče zelje ali kislo zelje edina prava sezonska zelenjava.

Kultura zelja iz Sredozemlja
Danes na trgu že lahko dobimo zelje v aluminijastih pločevinkah. Gre za proizvod vnaprej pripravljene hrane, pri katerem moramo le odpreti pločevinko ter pogreti vsebino. Popolnoma naravni proizvod brez dodanih kemijskih ali industrijskih sestavin lahko dobimo v mnogih različicah s paradižniki, bučami, papriko ali belim vinom.
Kot že v času Grkov in Rimljanov mora zelje ponovno postati osnovna sestavina jedilnih listov. Pri nas najpogosteje pripravljamo belo zelje. Lahko ga uživamo v hladni ali topli solati, juhi, kot zelenjavno prilogo ali sestavino enolončnice. Zelo dobro se obnese tudi v vseh azijskih jedeh, ruladah, golažih, zavitkih ali s krpicami iz testenin.

Kislo je zabavno
Kislo zelje najdemo pri nas na dnevnem jedilniku že stoletja. Zelje so shranjevali v kamnitih ali lesenih škafih. Prekuhano zelje so hranili v zemeljskih jamah in ga tako naredili obstojnega več let. Danes kislo zelje večinoma delajo z modernimi metodami fermentiranja mlečnih kislin, skozi katerega nastane kislo zelje. Kislo zelje je dobro za črevesje in ga večinoma postrežemo h krepkim jedem kot je slanina ali klobase. Velikokrat ga pripravljamo tudi v obliki segedin golaža.

Rdeče zelje
Rdeče zelje je za odtenek bolj sladko od belega in se zelo dobro poda k svinjskemu, račjemu, gosjemu ali divjačinskemu mesu. Gurmani rdečemu zelju radi dodajo med, sladkor, brusnično marmelado ali nageljnove žbice. Nasvet: kumina v zelju prepreči učinek napenjanja!

Dobavitelji vitaminov
Zelje in ostale križnice so prave vitamisnke bombe. 100 g surovega zelja ima enako vsebnost vitamina C kakor kozarec pomarančnega soka ter nas prav tako varuje pred prehladi. Zelje vsebuje tudi vitamine B, E in beta karoten. Mineralne snovi kot je kalij, magnezij, železo in fosfor skrbijo za dobro presnovo, balastne snovi spodbujajo črevesje in prebavo. Različni antioksidanti krepijo imunski sistem in manjšajo možnosti obolenja. In še najboljše od vsega: zelje je naša avtohtona rastlina, ki nam je sveža na voljo celo zimo.

Ultimativni topilec maščob
Predvsem zaradi "čudežne zeljne juhe" velja zelje kot čudežno orožje proti odvečnim kilogramom. V juhi zelje učinkuje zelo nasitno, vsebuje zelo malo kalorij, spodbuja izločanje vode in razgrajuje maščobe. Vendar kdor stavi le na zeljno juho in sadje, doseže le kratkoročen uspeh. Da bi se zaščitili pred Jojo efektom moramo ubrati zdravi življenjski stil, katerega lahko le dopolnimo z zeljno juho.

Sicer lahko zelje uporabljamo tudi za zunanjo uporabo: pomaga kot obkladek pri glavobolih ali udarninah. Hvala bogu za zelje!

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih