Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Vse, kar je dobro vedeti o jagnjetu in ovci - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Vse, kar je dobro vedeti o jagnjetu in ovci Pasme, reja in meso

Deli:
Facebook
Twitter

Pri nas redimo okoli deset pasem; predvsem gorsko ovco, ovco mlekarico in merino, križane z mesnimi pasmami kot teksel in suffolk.

Ovce in jagnjeta večji del leta preživijo na pašnikih in planinah, pozimi pa živijo v hlevih, postlanih s slamo. Prehranjujejo se pretežno z mlekom pa tudi s sočnimi travami in zelišči, pozimi pa še s senom in z žiti. Ustrezna krma in naravna reja brez stresa zagotavljata dobro kvaliteto mesa in mleka, ki ju redno preverjajo.
Mlečna jagnjeta so zrela za zakol pri 5 do 8 tednih, njihovo meso tehta od 6 do 10 kg, ko je že pripravljeno za kuhanje. Meso je svetlo rožnato in tako mehko, da so vsi deli primerni za pečenje. Ponuja se jih skozi vse leto, še posebej pa za veliko noč, ob priložnostih za pečenje na žaru in za božič.
Jagnjetina se pridobiva iz živali, starih od 3 do 5 mesecev, ki po zakolu tehtajo od 16 do 24 kg. Meso je svetlo rožnato, mehko, drobnovlaknato in prevlečeno z majhno belo plastjo maščobe.

Danes se pri nas komajda še jé meso starejših živali, saj ima značilno intenziven okus po stari živali. Toda to lahko omilimo z ustrezno obdelavo, na primer če meso mariniramo s kisom ali kislim mlekom in močno začinimo.
Bravina je meso skopljenih ovnov, starih okrog 8 mesecev do 2 leti, in tudi meso starejših ovc. Ovčetina je meso starejših ovc in ovnov.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih