bolha.com MojeDelo.com
Nasveti in triki

Vse o jajcih

Kako pravilno kuhamo jajca? Kdaj so mehko kuhana, kdaj trdo in kako jim pravilno odstranimo lupino? In ali vemo kaj vse eno jace zmore?

Kuhanje jajc
Čas kuhanja jajc je odvisen od velikosti jajc. Poizkusite z naslednjimi predlaganimi časi:
3-4 minute za mehko kuhana jajca.
6-7 minut za srednje mehko kuhana jajca.
Približno 10 minut za trdo kuhana jajca.

Če jajca kuhamo predolgo, rumenjak dobi modro zeleno ali sivo barvo. S tem se kvaliteta jajca ne izgubi, nastane le optična napaka, ki je lahko tudi ovira.

Kadar damo jajca iz hladilnika direktno v vrelo vodo, imamo več možnosti, da bodo jajca počila. To lahko preprečimo tako, da na koncu jajca (pri zračnem mešičku) naredimo luknjico s šivanko ali jih začnemo kuhati v hladni vodi. Manjša možnost je tudi če jajca pred kuhanjem nekaj časa pustimo na sobni temperaturi.

Lupljenje jajc
Sveže kuhana jajca zelo težko olupimo. Če jih na hitro ohladimo v hladni vodi si lupjenje precej olajšamo. Dlje kot hranimo kuhano jajce, lažje ga lupimo. Pozor: pod mrzlo vodo hitro ohlajena jajca se kvarijo hitreje.

Če se jajca med prenosom domov poškodujejo, jih moramo porabiti še isti dan. V takšnem primeru dodajmo vodi nekoliko kisa ali soli, tako bomo preprečili, da bi beljak uhajal v vodo.
Jajca s samo eno razpoko lahko kuhamo tudi tako, da jih zavijemo v aluminijasto folijo.

Rjava in bela jajca se ne razlikujejo po kvaliteti. Barva lupine ne kaže svežine ali kvalitete jajc, ampak nam smo sporoča kakšne pasme so bile kokoši. Vsekakor je bela lupina tanjša in bolj občutljiva kot rjava, zato so za izpihovanje velikonočnih jajčk bolj primerna rjava jajca, za barvanje zagotovo bela.

Barva rumenjaka pri svežih jajcih je praviloma bolj svetla. Kadar naletimo na temni rumenjak ta ne kaže posebne kvalitete. Pri vzreji kokoši lahko z dodajanjem npr. koruze ali paprike h krmi, vplivajo na barvo rumenjaka.

Kaj vse zmore eno jajce
Jajčni beljak izbistri motne goveje juhe.
Jajce veže testo, omake in juhe ter tudi mleto meso in cmoke.
Jajca dvigujejo pekovsko testo.
Jajčni rumenjak obarva blede omake.
Jajčni sneg rahlja kreme in mase za testo.
Jajčni rumenjak daje pecivu sijočo površino.
Rezanje jajc: v hladno vodo pomočen nož (ali rezilo za jajca) pomagajo, da se rumenjak pri rezanju ne razleti.
Priprava snega: iz jajc s sobno temperaturo lahko hitro dobimo trd sneg. Mešalne palčke in posoda morajo biti popolnoma čiste in brez mastnih madežev! Za še trši sneg dodajmo kanček limoninega soka ali ščepec soli.
Jajčni rumenjak lahko hranimo v hladilniku, če ga damo v posodico in prelijemo s hladno vodo. S tem preprečimo da bi se rumenjak izsušil.Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih