Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
»Obožujem raznovrstnost azijske hrane« - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Obožujem raznovrstnost azijske hrane« Januš Aleš Lužnar o svojih prehranjevalnih navadah

Deli:
Facebook
Twitter

Glasbenega producenta Januša Aleša Lužnarja, ki je uveljavljen avtor več aranžmajev za različne avtorje in založbe, poznavalci elektronske glasbene scene poznajo tudi kot didžeja, ki ustvarja pod umetniškim imenom Yanoosh. Njegova kuharska specialiteta je kari, ki ga pripravi brez umetnih past.

 

Kako bi opisali svoje prehranjevalne navade?

Prehranjujem se dokaj zdravo, mogoče tu in tam izpustim kakšen obrok, a večinoma precej raznoliko in seveda okusno.

So se navade z leti kaj spreminjale? Kako?

Pred kar nekaj, skoraj desetimi leti nisem jedel mesa in mesnih izdelkov, v zadnjih letih pa sem to navado malo spremenil in vsake toliko pojem kakšen kos pravega, domačega mesa. Sicer pa se še vedno zavedam okrutne stanja v reji in predelavi živali ter se izogibam pakiranim veleprodajnim mesnim izdelkom.

Kaj je vaša najljubša jed?

Najljubša mi je raznovrstnost azijskih jedi, težko pa bi točno določil, katera mi je najbolj všeč.

Katero jed sami najboljše pripravite?

Mislim, da sem se v zadnjem času skorajda specializiral v doma narejenem kariju, in sicer brez uporabe paste iz vrečke, kupljene v trgovini.

Kaj menite o dietah? Ste kakšno že poskusili? Uspešno?

Mislim, da so diete koristne in v nekaterih primerih celo nujne. Sam še nisem imel težav, zaradi katerih bi bila dieta nujna, sem pa po lastni volji poskusil dieto proti kandidi, vendar se zame ni obnesla.

Ali obstaja hrana, na katero vas vežejo posebni spomini?

Definitivno babičine palačinke.

Kako pogosto jeste v restavraciji oziroma zunaj doma in kaj takrat najpogosteje jeste?

Zadnje čase redkokdaj, če se že odpravim ven, se po navadi na pico ali kaj bolj eksotičnega, kot so mehiška, tajska, indijska hrana in suši.

Kje po navadi nakupujete hrano?

V večini, oziroma ko je le čas, se sprehodim do ljubljanske tržnice, sicer pa po različnih trgovinah, čisto odvisno od finančnih in časovnih razmer.

Kaj menite o prehranskih dopolnilih?

Mislim, da se jim je, če se le da, bolje izogniti in njihovo vsebino zaužiti z naravno hrano.

Ali uporabljate ekološko pridelana živila? Kje jih kupujete?

Na žalost je v zadnjem času izraz eko zelo mainstreamovski. Mislim, da v veliki večini izdelki, ki se prodajajo pod tem marketinškim izrazom v trgovinah in veleblagovnicah, niso ekološki, in če že kupujem nekaj, kar naj bi bilo ekološko, se mi zdi, da je na tržnici, kupljeno neposredno od kmetije, še najboljši približek ekološko pridelanemu izdelku.

Avtor: P. F.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih