bolha.com MojeDelo.com
(Salvia officinalis)

Žajbelj

Deli:
Facebook
Twitter

Na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju?

Pri vseh zdravilnih lastnostih, ki so jih žajblju pripisovali včasih, in tudi še danes, nikakor ne smemo pozabiti na eno bistveno lastnost – na njegov vonj in močan okus, ki ga da vsaki jedi. Vsekakor ga je potrebno uporabljati v manjših količinah, saj lahko sicer njegov značilen okus prekrije nianse drugih začimb. Da žajbelj ohrani popolno aromo, ga je potrebno jedi dodati tik pred koncem kuhanja. Tudi če je posušen ali zmlet, ne izgubi svojega odličnega ostrega okusa, ki je priljubljen predvsem v francoski in mediteranski kuhinji.

Kratka zgodovina žajblja

Že stoletja prej so ljudje v Salernski šoli zdravstva vedeli za to skrivnost – poznali so namreč pregovor »Zakaj bi moral umreti človek, ki ima na vrtu žajbelj«. Žajbelj sicer še nikomur ni pomagal doseči nesmrtnosti, a je bil že od nekdaj zelo cenjen kot zdravilno sredstvo. Že njegovo ime izhaja iz latinske besede salvus, ki pomeni »zdrav«. Ker je v taki meri obremenjen kot zdravilna rastlina, nas ne čudijo niti številna področja, pri katerih so že v srednjem veku uporabljali žajbelj: od kuge in kolere preko besnenja do čara ljubezni – v vsakem primeru so priporočali žajbelj.

Biološke značilnosti

Žajbelj, ki izvira iz Sredozemlja in spada v družino ustnatic, je polgrm, ki zraste od 30 do 90 centimetrov visoko. Pri nas najbolj poznana vrsta vrtni žajbelj ima sivozelene liste, ki po obliki spominjajo na sulico in imajo ogromno žil. So tudi značilno dlakavi in prav zaradi tega so pri Arabcih dobili ime »kamelji jezik«. Dekorativni listi rastline se oblikujejo v kobulih in v barvi variirajo od bele ali vijoličaste pa vse do rdeče.

Za telo in zdravje

Temu zdravilnemu zelišču so včasih pripisovali toliko zdravilne moči kot 20 drugim zeliščem skupaj. In dejansko uživanje žajblja pomaga na številnih področjih: pri menstrualnih težavah in težavah s kožo na predelu ust in ustnic, v obliki čaja, ki ga grgramo, odpravlja bolečine v grlu, učinkuje pa tudi proti napihnjenosti. Povečuje apetit, odpravlja krče, poskrbi za odvajanje vode iz telesa in mastno hrano naredi precej lažje prebavljivo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih