Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Koromač veže maščobe - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Koromač veže maščobe Zdravo živilo

Deli:
Facebook
Twitter

Ste se že opogumili za nakup koromača? Poleg bogastva vitaminov in mineralov prepriča tudi s svežim okusom in lastnostjo, da nase veže slabe maščobe.

Koromač vsebuje veliko vitamina C – kar dvakrat toliko kot enaka količina pomaranč, veliko vitamina E, betakarotena in folne kisline. Bogat je z železom, kalijem in kalcijem, po hranilni vrednosti pa ga uvrščamo med nizkokalorična živila. 100 gramov koromača vsebuje okoli 25 kalorij. 

Izboljša prebavo, odpravi bolečine

Kot čudežno zdravilo so ga uporabljali že Egipčani, Rimljani in Grki, danes pa je znano, da koromač blaži prebavne težave, odpravlja črevesne krče in nase veže slabe maščobe. Prav zaradi tega ga mnogi nutricionisti priporočajo kot prilogo k mastnemu mesu. Koromač pomaga tudi pri vnetjih, prehladu in gripi, pospešuje izkašljevanje, čisti ledvice, pospešuje izločanje seča in ureja menstruacijo. Vsi, ki trpite zaradi revmatskih bolečin, poskusite z obkladki, prepojenimi z eteričnim oljem iz koromača. Z obkladki lahko lajšate tudi vnetja in otekline.

Poskusite presnega

Koromač je najokusnejši, če ga uživate presnega v solati ali kot osvežilno lahko predjed z omakicami za pomakanje. Seveda z njim lahko pripravite tudi zelenjavne priloge, juhe in omake. Zaradi posebnega okusa se odlično ujema tudi s sadjem, zato ga lahko pripravite kot solato skupaj s pomarančo, ananasom, jabolki, hruškami ali grozdjem. Za uživanje so primerni prav vsi sveži deli koromača, s suho začimbo (janežem) pa lahko popestrite okus tudi piškotom in pecivu. Poskusite.

Namig za nakup

Pri nakupu bodite pozorni na to, da izberete čvrste in svetle gomolje brez rjavih pikic ali poškodovanih mest. Pri svetlem gomolju so listi nežnejši in bolj intenzivno zeleni.

 


 

JEDI S KOROMAČEM

Špageti s koromačem

Paradižnikova solata z zelišči

Mediteranska rižota

Piščančje prsi s čilijem 

Avtor: M. B.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih