bolha.com MojeDelo.com
Priljubljeno zrno iz Etiopije

Zgodovina kave

Kavovec oziroma kavno drevo izvira iz gorskih gozdov kraljestva „Kaffa“, ki se nahaja na visokih planotah Etiopije. Prvotno je drevo lahko zrastlo tudi do višine 10m. Mimoidoči nomadi so kupovali plodove tega drevesa.

Iz plodov divje rastline so pripravljali napitek že v 9. stoletju, možno pa je, da tudi že prej.  Najverjetneje so prevreti sok iz kavnih zrn uživali zmešan z vodo. Šele pozneje so ugotovili, da lahko zrna zdrobijo in s tem ohranijo več arome in okusa.

Slavni perzijski zdravnik in filozof Ibn Sina (Avicenna) je že leta 1015 odkril, da kofein poživljajoče deluje na telo, in začel kavovec uporabljati v medicinske namene.

V 11. stoletju so Arabci na obrežjih Rdečega morja, kjer so imeli namakalne sisteme, prvič nasadili kavovce. Kavo so prvič pražili na kamnitih ploščah v Jemnu

Kava pa ni dobila svojega imena po provinci Kaffa, ampak izvira iz staroarabske besede qahwah. Izraz pomeni vino, ki ga verni muslimani niso smeli piti. Ker kava poživlja in hitro opaja, so jo od takrat naprej imenovali "vino Islama".

Legende, povezane s kavo

Nam je prav Alah poklonil to drogo? Islamska legenda pravi, da je nadangel Gabriel preroka Mohameda s posebnim zvarkom ozdravil hude zaspanosti. Že po nekaj požirkih si je Mohamed nabral moči, tako da je lahko kar 40 jezdecev naenkrat dvignil s sedla in se v eni noči ljubil s kar 40 devicami.

Manj razburljiva je zgodba o čredi koz in pastirju Kaldiju. V bližini samostana Schehodet v Jemnu se je Kaldi čudil svojim kozam, ki so ponoči veselo poskakovale naokrog, potem ko so pojedle nekaj zrn kavovca. Skupaj z menihi je odkril razlog za njihovo nenavadno vedenje. Menihi so osušili zrna, jih zdrobili v prah in zmešali z vročo vodo. Tako so prvi odkrili užitek poživljajoče pijače.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih