Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
zgodovina riža, riž - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Zgodovina riža Najstarejša kulturna rastlina na svetu

Deli:
Facebook
Twitter

Verjetno najstarejša kulturna rastlina na svetu, ki jo uvrščamo med sedem vrst žit. Domnevno  so jo začeli gojiti pred 11.000 leti v srednjem toku reke Jangcekjang.

Najstarejša kulturna rastlina na svetu. Verjetno najstarejša kulturna rastlina na svetu, ki jo uvrščamo med sedem vrst žit. Domnevno so ga v srednjem toku reke Jangcekjang začeli gojiti že pred 11.000 leti.

Počasi se je gojenje riža razširilo po vsej Aziji, kjer je beseda za riž še danes identična besedi hrana. Tudi v azijskih religijah in vsakdanjem življenju je vseprisoten: na Tajskem še vedno ohranjajo običaj, da se rižu, preden ga začnejo jesti, priklonijo; iz Indije prihaja navada, da mladoporočenca posujejo z rižem in jima tako zaželijo blaginjo in plodnost.

Zato ni čudno, da je med dvajsetimi vodilnimi pridelovalkami riža na svetu kar petnajst azijskih dežel (vodilne so Kitajska, Indija in Indonezija), pri katerih se je gojenje riža začelo v različnih obdobjih. Zrna, ki so jih našli na Tajskem, spadajo v leto 3500 pr. n. št., s 500-letno tradicijo pridelovanja riža pa se ponašajo na Filipinih in v Indoneziji. Riž je omenjen že v svetih zapisih v sanskrtu izpred 2.400 let pr. n. št. K vedno v izolaciji živečim Japoncem so riž na Japonsko preko Koreje prinesli šele v tretjem stoletju pred našim štetjem, torej šele po tem, ko je Aleksander Veliki (356–323 pr. n. št.) riž prinesel tudi v Evropo.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih